Noćni napad “šahedima” na Ukrajinu; Zaharova prijeti: Zapamtite, Moskva ima nuklearno oružje

Radio Titograd

04.05.2024, 07:50h

2 min

Foto:Guliver

 

Ruske snage lansirale su noćas 13 dronova kamikaza iznad Ukrajine, a protivvazdušna odbrana ih je kako tvrdi sve oborila. U Harkovu su ranjene tri osobe među kojima i jedno dijete. Moskva upozorava Zapad da slijede “razorni udari osvete” ako podrži udare Kijeva na Krim. Zaharova podsjeća šefa britanske diplomatije: “Zapamtite, Moskva je zemlja sa nuklearnim arsenalom.”

Troje ranjenih u udaru na Harkov

U ruskom udaru šahedima na Harkov na civilnu infrastrukturu gradskog okruga Osnovjanska ranjene su tri osobe, među kojima i dijete, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Šef Harkovske OVA Oleg Sinegubov izvijestio je da se civilna dvospratna poslovna zgrada u Osnovjanskom okrugu u Harkovu zapalila usljed pada ruševina oborenih Šaheda.

Noćni napad “šahedima” na Ukrajinu

Ruske snage lansirale su noćas 13 dronova kamikaza iznad Ukrajine, a protivvazdušna odbrana ih je, kako tvrdi Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine sve uništila.

“Neprijatelj je napao sa 13 jurišnih bespilotnih letjelica “šahed” i četiri protivvazdušne vođene rakete S-300. Sva lansiranja su izvršena iz Belgorodske oblasti, Ruske Federacije. Uništeno je 13 jurišnih bespilotnih letjelica u oblastima Harkova i Dnjepropetrovska”, navodi se u izvještaju.

Napadi na Dnjepropetrovsku, Harkovsku i Zaporošku oblast

Dejstva na ukrajinskom frontu tokom jučerašnjeg dana obilježili su napadi na Dnjepropetrovsku, Harkovsku i Zaporošku oblast.

Ukrajinska strana saopštila je da je Moskva izvela napade na Nikopolj i Marganec, kao i na Harkov, gdje su gađane kuće a ljudi ostali pod ruševinama, dok sa ruske strane stižu navodi da su oružane snage Ukrajine gađale stambenu zgradu u Tokmaku u Zaporoškoj oblasti, a da je napadom dronom pogođena benzinska stanica u Belgorodskoj oblasti.

Ruske trupe pojačale su jurišne napade kod Avdejevke, a Kijev tvrdi da Časiv Jar, grad u oblasti Donjeck, ostaje jedna od ključnih meta Rusije, jer bi mogao da olakša dalje napredovanje ka obližnjim gradovima Kostiantnivka, Kramatorsk i Slovjansk.

General-potpukovnik Oružanih snaga Ukrajine, komandant Kopnene vojske Aleksandar Pavljuk, izjavio je da Rusija planira da zauzme Harkov i Sumi, te da bi zauzimanje Harkova mogao da bude jedan od ciljeva ruske ofanzive na ljeto.

U međuvremenu, oglasio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručivši da se zemlja suočava sa novom fazom “opšteg ruskog rata“.

Ponovo se pominje nuklearno oružje. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je šefu britanske diplomatije da ne treba da zaboravi da je Moskva zemlja sa nuklearnim arsenalom, reagujući na Kameronovu izjavu da Ukrajina ima pravo da koristi oružje Velike Britanije za napad na ciljeve unutar Rusije, prenio je Tas.

Zaharova je poručila i da će, ako Zapad podrži napad na Krim, svaki udar biti “dočekan snažnim osvetničkim udarom Rusije”.

Za to vrijeme, Moskva je objavila izvještaj u kojem tvrdi da je od početka godine zauzela dodatnih 547 kvadratnih kilometara teritorije ukrajinskih regiona koje je pripojila.

Kijevske vlasti, s druge strane, pripremaju obnovu zemlje u kojoj je, prema objavljenim podacima, u ruskim napadima uništeno i oštećeno 250.000 kuća.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content