Najzdravije vrste lisnatog povrća

Radio Titograd

01.02.2025, 07:00h

2 min

Foto:Shutterstock

 

Jelo salata je jedan od najlakših i najukusnijih načina da dobijete najmanje pet porcija voća i povrća dnevno.

Lisnato povrće nije samo bogato hranljivim materijama, već se može pripremiti na mnogo različitih načina.

Možete eksperimentisati sa prelivima i prelivima kako biste svoje zdrave obroke učinili zanimljivijim.

Iako su sve vrste lisnatog povrća zdrave, ovih sedam se posebno izdvajaju po svom bogatstvu hranljivim materijama i pozitivnim efektima na zdravlje.

1. Rimska salata

Jedna od klasičnih vrsta zelene salate je rimska, koja je lako prepoznatljiva.

– Rimska salata je bogata vitaminima A i K i folatima. Najčešće se koristi u Cezar salatama – rekla je Ejmi Dejvis. Takođe sadrži puno vode, umjerene količine vlakana i kalijuma, što ga čini odličnim izborom za hidrataciju i zdravlje očiju, bolji metabolizam, varenje, imunitet i zdravlje srca. Blagi ukus ove salate ide uz gotovo svaku kombinaciju preliva.

2. Salata puterica

Puterica je bogata kalijumom i vitaminima A i C – objašnjava Dejvis. Kao i mnoge druge vrste zelene salate, sadrži puno vode. Ovi hranljivi sastojci pomažu u održavanju zdravlja srca, imuniteta, očiju i ćelija i održavaju vas hidriranim. Međutim, nikada je ne treba kuvati jer će postati kašasta.

3. Iceberg salata

Iako se ledena salata često ne smatra posebno hranljivom, to nije sasvim tačno.

– Ajsberg salata je poznata po velikom sadržaju vode, ali sadrži i vitamine A i K – objašnjava Dejvis. Na primjer, jedan tanjir isjeckane zelene salate pokriva 40 odsto dnevnih potreba za vitaminom A, a sadrži i lutein i zeaksantin, koji pomažu zdravlju očiju.

Zbog velikih i čvrstih listova, mnogi ga koriste kao zamjenu za hljeb u niskokaloričnim sendvičima.

4. Spanać

Spanać se smatra izuzetno hranljivim povrćem, bogatim antioksidansima i vitaminom K, a sadrži i vitamin A i folat, rekao je Dejvis. Pored toga, spanać je bogat vodom, gvožđem i kalijumom, što pomaže u održavanju energije i hidratacije i podržava zdravlje krvi, očiju i srca.

Idealan je za salate od jagodičastog voća, ali je ukusan i u smutijima, u raznim kombinacijama sa tjesteninama, jelima od jaja, supama i čorbama.

5. Rukola

– Rukola je lisnato zelena salata bogata vitaminom C, kalcijumom i nitratima zdravim za srce. Ima blago začinjen ukus. Možete koristiti rukolu umesto bosiljka ili kao osnovu za jednostavnu salatu sa limunom, maslinovim uljem i parmezan – dodao je Dejvis.

Ova salata je takođe bogata vitaminom A i biljnim kombinacijama koje podržavaju zdravlje očiju, kostiju, srca i imuniteta.

6. Radič

Radič je zelena salata intenzivnog ukusa, poznata po svojoj karakterističnoj gorčini koju mnogi vole.

– Radić je bogat kalijumom, vitaminom K i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upale i pozitivno utiču na zdravlje mozga – objašnjava Dejvis.

7. Kelj

– Kelj je bogat vitaminima K i C, koji doprinose zdravlju krvi i imuniteta, luteinom za zdravlje očiju i glukozinolatima, koji imaju svojstva protiv raka – kaže Dejvis. Kelj je bogat značajnim količinama kalcijuma i kalijuma, što doprinosi zdravlju kostiju i srca.

Sličan je spanaću po tome što ga možete jesti sirovog, lagano kuvanog i kuvanog do kraja, piše „Real Simple”.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

12.02.2025. u 08:19h

Titogradske vijesti, top2

12.02.2025. u 07:19h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

12.02.2025. u 06:20h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

12.02.2025. u 06:17h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

12.02.2025. u 06:14h

Skip to content