MRDOVIĆ “Reizbor sudija i tužilaca da se vrati pravda u CG”

Radio Titograd

11.05.2022, 08:33h

2 min

Foto:RTCG

Ines Mrdović kaže da hapšenje predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, koje dolazi nakon hapšenja nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice pokazuje da dugo vremena nije bilo volje da se neke stvari pomjere sa mrtve tačke.

“Kada vam nosioci nekadašnjih, a i sadašnjih pravosudnih funkcija završe iza rešetaka je najbolji pokazatelj koliko je pravo u ovoj zemlji ugroženo i koliko ne postoji kvalitetan pravni sistem koji treba da zaštiti prava svih nas u zemlji”, kazala je Mrdović.

Ističe da je godinama ukazivano na stanje u crnogorskom pravosuđu, ali da nije postojalo volje da se završi sa takvim radnjama.

“Novi specijalni tužilac je pokrenuo neke stvari. Ovo je zadovoljavajući i kvalitetan početak, ali samo početak. Treba uraditi mnogo toga. Građani jesu zadovoljni, ali važno je da ti koji su se ogriješili o pravu treba da dobiju zaslužene kazne, nije dovoljno što su samo sada iza rešetaka, treba da se ispravi nepravda prema ljudima koji su na taj način oštećeni. Treba da se oduzme nezakonito stečena imovina, odnosno bogatstvo”, kazala je Mrdović.

Dodaje da je pitanje kako će se taj proces završiti.

“Građani ove zemlje očekuju otvaranje nekih novih predmeta, a tu prije svega mislim na poslove koji vode prema porodici Đukanović. Da li će se to desiti ostaje da se vidi”, saopštila je ona.

Mnogo je problema i sumnji da je ova država oštećena na stotine miliona eura kroz privatizacije, kriz namještanje planskih dokumenata, stečajnih postupaka itd.

Naglašava da nije dovoljno samo da oni koji su bili na vrhu budu procesuirani, nego se postavlja pitanje šta sa ostalima, jer su kako je kazala, ti na vrhu birali sebi podovne sudije.

“Crnoj Gori je najhitnije neophodan reizbor tužilaca i sudija ukoliko se želi povratiti pravda prema građanima ove zemlje”, kazala je ona.

Mrdović smatra da se jako teško može nadoknaditi šteta građanima.

“Za neke stvari su prošli rokovi, a oni koji su u međuvremenu postali bogati nijesam sigurna da su bili toliko naivni i da to nijesu pokušali da sakriju, da se ta imovina vodi na druge osobe”, objašnjava Mrdović.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:10h

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:09h

Sport, top2

07.12.2022. u 17:55h

Skip to content