“Lamborgini” predstavio model budućnosti “treći milenijum”

Radio Titograd

11.12.2017, 00:00h

< 1 min

“Terzo Millennio” je ime novog brenda u automobilskom dizajnu, a italijanski proizvođač automobila „Lamborgini“ predstavio ga je na Tehnološkom institutu države Masačusets.

Razvoj ovog motora budućnosti urađen je u saradnji sa univerzitetom MIT, a “Terzo Millennio” podseća na svemirsku letelicu.

Automobil će posedovati jedinicu za električno napajanje, gde će svaki točak pokretati električni motor. Gorivo će omogućiti takozvani „moderni superkapacitatori“.

Šef dizajnerskog tima kompanije „Lamborgini“ Mitja Borkert predstavio je svoj model prilikom okupljanja visokotehnološke elite, na godišnjoj „Emtek“ konferenciji MIT-a.

„Za nas je bilo veoma uzbudljivo da spojimo ideju 'Lamborginija', kao inovativnog brenda i mlade umovima studenata, a to nas je i motivisalo. Mislim da smo svoj cilj za ovu godinu ispunili, mnogi ljudi su videli automobil i svi su vrlo uzbuđeni, a među njima mnogo mladih ljudi, što je bila i početna misija“, rekao je Borkert.

Jedna od jedinstvenih tehnika kod ovog modela je „samoisceljujuća“ karoserija napravljena od ugljeničnih vlakana, prenosi Glas Amerike.

Ova tehnologija dozvoljava da se prati šteta karoserije i stvori sistem popravke uz pomoć nanotehnologije. Oštećenja i pukotine automatski se ispunjavaju specijalnim materijalom, koji učvršćuje površinu i uklanja nedostatke.

„Lamborginijev“ prototip predstavlja nekoliko revolucionarnih tehnoloških otkrića. U dizajnu jedinice za napajanje, superkapacitatori i blokovi za prikupljanje električne energije koriste se kao gorivo automobila. Novi model superautomobila pokreću četiri motora, a dizajnirani su tako da sa akumulatorom zajedno čuvaju energiju pod haubom.

„U pitanju je auto koji sa sigurnošću ne možemo očekivati sutra. To je model koji smo postavili sebi kao cilj za budućnost i želimo ga kao inspiraciju za mlađe generacije. Volim ovaj superautomobil“, naveo je Borkert.

“Terzo Millennio” neće biti dostupan nekoliko godina, ali nova tehnologija i inovativna rešenja postepeno će biti predstavljena u novim „Lamborginijevim“ modelima.

izvor: RTS

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

20:17h

Sport, top2

29.03.2023. u 19:15h

Titogradske vijesti, top1

29.03.2023. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

29.03.2023. u 15:25h

Titogradske vijesti, top2

29.03.2023. u 15:22h

Skip to content