Ko u regionu radi nedjeljom, a ko odmara?

Radio Titograd

08.04.2024, 07:12h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Dva mjeseca prije početka ljetnje turističke sezone, još je neizvjesno da li će Crna Gora vratiti radnu nedjelju od 1. juna do 31. avgusta. Ukoliko se promijeni odluka donesena u oktobru 2019, radnici bi imali 80 odsto veću dnevnicu i radili bi u jednoj smjeni, dok bi trgovinski lanci određivali po jedan objekat koji će biti otvoren za kupce u svakoj opštini, navodi se u prilogu TVCG.

Dok zaposleni u Crnoj Gori sedmično rade 40 sati, u Albaniji rade čak 10 sati više, što je najduže radno vrijeme u Evropi.

U Srbiji zaposleni provode oko 43 sata na poslu sedmično, i u toj državi trenutno se ne razmišlja o uvođenju neradne nedjelje. Vlada Srbije i tamošnji poslodavci, zauzeli su čvrst stav da bi uvođenje neradne nedjelje ugrozilo rast privrede i ekonomije, te da bi napravilo kontra efekat.

S druge strane, Bosna i Hercegovina na korak je od uvođenja neradne nedjelje u prodajnim objektima. U vladi BiH smatraju da bi tako osigurali harmonizaciju tržišta, s obzirom na to da je zabrana rada nedjeljom već na snazi u pojedinim opštinama.

Sjeverna Makedonija uvela je neradnu nedjelju za više od 90 odsto radnika. Dobijaju najmanje 50 odsto veću dnevnicu za rad nedjeljom, plus slobodan dan.

Slovenija je rad nedjeljom zabranila. Izuzeci su trgovine s prodajnim prostorom do dvije stotine kvadratnih metara.

Zabranu rada nedjeljnih trgovina podržalo je više od 57 odsto birača koji su izašli na referendum.

U Hrvatskoj trgovine su nedjeljom po pravilu zatvorene, ali trgovci samostalno određuju 16 nedjelja u godini tokom kojih bi radili.

U Crnoj Gori socijalni partneri, koji su se saglasili da bi zbog sezone, tokom pet mjeseci trebalo uvesti radnu nedjelju još čekaju odgovor političara. Iako je bilo najavljeno, još nije održana sjednica Socijalnog savjeta.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content