Kinezi otkrili gorivo budućnosti, i to na Mjesecu

Radio Titograd

12.04.2024, 06:24h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Kineski naučnici pronašli su novi lunarni mineral u obliku kristala koji se krio unutar uzoraka prikupljenih na Mjesecu 2020. godine. Kina je treća zemlja, posle Amerike i bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je otkrila novi mineral na našem nebeskom pratiocu.

Novi mjesečev mineral pronađen je u česticama lunarnog bazalta koji se ispituje u laboratorijama u Kini. Čangezit-(Y), nazvan po kineskoj mitološkoj boginji mjeseca, Čang'e, fosfatni je mineral i stubasti kristal. Do ovog otkrića su došli istraživači sa Pekinškog istraživačkog instituta za geologiju uranijuma koji su pronašli jedan kristal Čangezita-(Y) koristeći difrakciju rendgenskih zraka dok su proučavali čestice prikupljene na Mjesecu, piše RTS.

Misija „Čange-5” koja je sletjela na mjesečev Oceanus Procelarum u decembru 2020. bila je prva misija za vraćanje lunarnih uzoraka od sedamdesetih godina prošlog vijeka. Misija je prikupila 1,73 kilograma uzoraka mjesečevog tla i bezbjedno ih isporučila na Zemlju što je dovelo do niza otkrića. Kristali minerala su bili izuzetno sićušni, oko jedne desetine veličine dlake ljudske kose.

Očekuje se da će sljedeća kineska misija na Mjesec, „Čange-6”, pokušati da prikupi prve uzorke sa druge strane Mjeseca koja nikada nije okrenuta ka Zemlji.

Kinezi tvrde da novootkriveni mineral sadrži helijum-3, izotop koji su mnogi naučnici proglasili za idealno gorivo fuzionih reaktora, zato je pronalazak kineskih naučnika izazvao veliko interesovanje geologa s obzirom na to da se vjeruje kako helijum-3 ima potencijal da promijeni svijet. Naučnici su još od programa Apolo znali da površina Mjeseca sadrži zalihe helijuma-3. Glavna prednost fuzije helijuma-3 u odnosu na fuziju pomoću tricijuma i deuterijuma, izotopa vodonika, je da ne stvara radioaktivne neutrone. Njegov glavni nedostatak je što je postizanje kontrolisane reakcije fuzije sa helijumom-3 daleko teže nego korišćenjem konvencionalnijih goriva.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

21.04.2024. u 12:14h

21.04.2024. u 12:14h

Skip to content