Kineski tehnološki giganti preuzimaju automobilsku industriju

Radio Titograd

19.01.2024, 08:09h

< 1 min

Foto: dpa

 

Kineski tehnološki giganti će u narednih nekoliko godina značajno promijeniti tržište električnih automobila, ocjenjuje njemački ekspert Ferdinand Dudenhefer (Dudenhöffer).

“Izgleda da ćemo vidjeti do sada najveću transformaciju branše,” navodi Dudernhefer u novoj studiji kineskog tržišta automobila, najvećeg na svijetu.

U centru pažnje su uz nekolicinu drugih visokotehnološki koncerni Huawei i Xiaomi, u Evropi poznatiji kao proizvođači mobilnih telefona.

Njemački ekspert ukazuje da te i druge tehnološke firme u partnerstvu sa proizvođačima automobila razvijaju softver za inteligentna vozila.

Kao primjer naveo je Xiaomijev model SU7 i liniju e-automobila Avatr koju je Huawei razvio sa proizvođačem baterija CATL i drugim firmama.

SU7 ne sklapa Xiaomi, nego kineski proizvođač BAIC, dok Huawei u automobile Avatr ugrađuje svoj operativni sistem Harmony, ukazuje Dudenhefer.

To je svojevrsna zamjena uloga u automobilskoj industriji, jer proizvođači sklapaju vozila i snabdijevaju tehnološke gigante, koji automobile ubacuju u informacioni ekosistem i čine ih inteligentnim.

“Puko savijanje lima postaje dosadno,” napisao je Dudenhefer.

Kina je vodeće tržište e-automobila i poprište žestoke međunarodne konkurencije. Vode domaći proizvođač BYD i američki Tesla, dok njemačke firme kaskaju daleko iza.

Fabrika sa juga Kine je u posljednjem kvartalu 2023. prvi put u prodaji pretekla Teslu.

“Za deceniju BYD će preteći japansku Toyotu,” sada prvog prodavca automobila u svijetu, ocjenjuje nemački stručnjak.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content