Foto:Shutterstock
U kojoj dobi nastaje gubitak kolagena?
Između 25. i 30. godine počinjemo da gubimo jedan procenat kolagena godišnje. Ovaj proces se ubrzava nakon 40. godine. Pravilna rutina može pomoći u očuvanju postojećeg i stimulisati proizvodnju novog kolagena. Estetske intervencije – kao što su injekcije ili tretmani radio-frekvencijama – čine razliku, ali čak i ako se prepustite, i dalje je neophodno uspostaviti i držati se dobrih navika za njegu kože. Dobre navike zaista čine razliku.
Šta je kolagen i kako utiče na izgled i zdravlje kože lica?
Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu i proizvode ga ćelije zvane fibroblasti. Njegova glavna funkcija je stvaranje i održavanje struktura tkiva koje formiraju tijelo, stvarajući otporna, jaka i fleksibilna vlakna poznata kao kolagena vlakna. Ova vlakna vezuju vezivno tkivo kao što su tetive, mišići ili koža i na njih utiču kako starimo, jer metabolizam dermalnih ćelija postaje sve sporiji, utičući na brzinu sinteze kolagena. Smanjenje kolagena, zajedno sa gubitkom elastina (esencijalnog proteina u koži odgovornog za pružanje elastičnosti) i dehidracije kože, tri su ključna faktora koji utiču na starenje kože.
Navike koje sprečavaju gubitak kolagena
Godine nisu jedini odlučujući faktor u stopi proizvodnje i/ili gubitka kolagena. Dobre navike mogu pomoći da on što duže ostane u našem tijelu.
Redukovano izlaganje suncu
Ultraljubičasto zračenje utiče na proizvodnju kolagena u koži, zbog oksidacije koju proizvode UV zraci [ubrzavaju] brzo uništavanje kolagena i smanjenje njegove proizvodnje. Važno je koristiti adekvatnuzaštitu od sunca.
Zeleni čaj i đumbir
Svakodnevno konzumirajte antiupalne “infuzije” kao što su zeleni čaj ili čaj od đumbira. Fitohemikalije iz ovih moćnih biljaka pomažu u sprečavanju oksidativnog stresa koji oštećuje ćelije kože.
Gubitak kolagena i ishrana
U ishranu dodajte namirnice bogate kolagenom kao što su: supa ili bujon od goveđih kostiju, riba (tunjevina ili losos), mlečni proizvodi i orašasto povrće. Takođe, konzumirajte namirnice bogate vitaminom C (paradajz, jagode, pomorandže, paprika) koje takođe pomažu u proizvodnji kolagena.
Smanjite unos masti i šećera
Uz to, smanjite unos i prerađene hrane. Ove namirnice negativno utiču na proizvodnju kolagena i elastina.
Hidrirajte se!
Našim ćelijama je potrebna voda kako bi se regenerisale i eliminisale toksine iz cijelog tijela, pa tako i iz kože lica!
Gubitak kolagena i loše navike
Ovo je poprilično očigledno, ali je vrijedno napomenuti kako loše navike utiču na našu kožu. Naime, cigarete i alkohol uzrokuju propadanje kolagenih vlakana i utiču na zadržavanje tečnosti, oksigenaciju i ishranu ćelija.
Izvor:DAN