Jedanaesti “Kustendorf” od 16. do 21. januara

Radio Titograd

07.12.2017, 00:00h

2 min

Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ održaće se od 16. do 21. januara u Drvengradu na Mokroj Gori. Festival, čiji je osnivač i umetnički direktor Emir Kusturica, kao i prethodnih godina biće posvećen mladim filmskim stvaraocima i svetski proslavljenim autorima.

Od osnivanja 2007. godine do sada, kroz „Kustendorf“  su prošli brojni mladi umetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni što najbolje svedoči da se cilj ovog festivala – razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje.

Nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje 10. „Kustendorfa“ poneli su Mihael Alalu za film Trn, Tone Otili za Lulu u stvarnom životu i Mateo Gariljo za Niz grlo.

Kusturica je uručio novoustanovljenu Nagradu za najpoetičniji film bugarskom režiseru Nikolaju Todorovu za film Pre sna dok je Specijalna nagrada žirija dodeljena Aliju Asgariju i Farnuš Samadi za ostvarenje Tišina.

Nagrada „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju otišla je Andreju Majki za film Prvi.

Američki časopis Muvimejker ponovo je ove godine uvrstio Kustendorf u godišnju listu 25 „najkul“ festivala u svetu.

Listu je sastavio osmočlani žiri koji čine filmski stvaraoci, urednici programa filmskih festivala i filmski publicisti.

Na ovogodišnjoj listi nalaze se festivali u rasponu od dobro poznatih smotri koje okupljaju hiljade filmskih umetnika do festivala za koje nisu čuli ni najposvećeniji filmski entuzijasti i stvaraoci.

„Na 'Kustendorfu' vreme staje, a posetioci su uronjeni u svet čudesnih filmova, neprekidnih žurki i priča majstora filmske umetnosti. Na čelu skupa je Emir Kusturica, srpski filmski autor i dobitnik dve Zlatne palme, koji privlači lučonoše filmske umetnosti poput Džonija Depa, Alfonsa Kuarona i Andreja Končalovskog na razgovore i retrospektive. Sva pažnja je usmerena na prepoznavanje novih talenata iz čitavog sveta, pa je festival savršeno mesto za dolazeću generaciju mladih filmskih autora“, ocenio je kritičar časopisa Muvimejker.

„Kustendorf“ je jedan od retkih festivala u svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika.

Eminentni gosti među kojima su Lav Dijaz, Paolo Sorentino, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo i mnogi drugi, do sada su bili gosti „Kustendorfa“.

Program 11. izdanja festivala biće predstavljen uskoro na konferenciji za medije.

izvor: RTS

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.03.2023. u 21:15h

Titogradske vijesti, top2

30.03.2023. u 19:17h

Titogradske vijesti, top2

30.03.2023. u 18:53h

Skip to content