“Fejsbuk” želi na kinesko tržište, Si obećava otvaranje Kine

Radio Titograd

31.10.2017, 00:00h

< 1 min

Kineski predsednik Si Аinping sastao se u Pekingu sa direktorima vodećim američkih kompanija „Epl“ i „Fejsbuk“ Timom Kukom i Markom Zakerbergom kojima je, uoči posete predsednika SAD Kini, obećao veće otvaranje kineske ekonomije.

Na godišnjem sastanku savetnika u Školi ekonomije i menadžmenta Univerziteta Cinghua, Si Аinping je prisutnima poručio da je razvoj Kine prilika za ceo svet, prenosi AP.

Sastanak je usledio nekoliko dana pošto je Si učvrstio svoju poziciju na mestu najmoćnijeg kineskog lidera posle Mao Cedunga dok „Fejsbuk“ nastoji da prodre na veliko kinesko tržište, navodi AFP.

Strane kompanije često se žale zbog nedovoljnog pristupa kineskim tržištima, navodi AFP dodajući da se Zakerberg naročito potrudio da pridobije kinesko vrhovno rukovodstvo u nadi da će ubediti Peking da olabavi svoju zabranu po pitanju „Fejsbuka“.

Rojters prenosi da je Zakerberg fotografisan sa kolekcijom Sijevih spisa kao i kako zadovoljno džogira po Trgu Tjenanmen uprkos velikom zagađanju vazduha, a održao je i predavanje.

Ipak, stiče se utisak da „Fejsbuk“ nije mnogo napredovao u ubeđivanju Pekinga da se predomisli, a to izgleda još manje verovatno s obzirom na jačanje državne kontrole nad društvenim medijima.

Inače, u kineskoj školi ekonomije gostovali su mnogi lideri svetskih tehnoloških i finansijskih kompanija među kojima Stiven Švarcman iz „Blekstona“, Lojd Blenkfejn iz „Goldman Saksa“ i Ilon Mask iz „Tesle, kao i mnogi kineski preduzetnici među kojima se ističe osnivač „Alibabe“ Džek Ma.

izvor: RTS

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

20:17h

Sport, top2

29.03.2023. u 19:15h

Titogradske vijesti, top1

29.03.2023. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

29.03.2023. u 15:25h

Titogradske vijesti, top2

29.03.2023. u 15:22h

Skip to content