Doktori “čudotvorci”, beba sa srcem van tijela sada mirno spava

Radio Titograd

14.12.2017, 00:00h

< 1 min

Uprkos tome što joj niko nije davao mnogo šansi, bebi u Velikoj Britaniji, koja se rodila sa srcem van tela, hirurzi, predvođeni doktorom Brankom Mimićem, uspeli su da spasu život.

Vanelopi Houp je nadmašila sve „crne prognoze lekara“ i danas slavi 21. dan. Za kratko vreme, imala je tri složene operacije kako bi se srce vratilo u grudni koš. Roditelji su presrećni.

Pripremio Nebojša Kotlajić

„Ako se setite kakva je bila na rođenju i sada, zahvaljujući hirurzima – to je više nego čudo“, kaže majka Naomi Findli.

„Svima nam je laknulo. Bio je to divan trenutak“, ističe otac, Din Vilkins.

Anomalija je otkrivena rutinskom kontrolom u devetoj nedelji trudnoće.

Njeni roditelji, Naomi i Din iz Notingema, nisu ni pomišljali na prekid trudnoće. Za bebu su se zainteresovali mnogi britanski hirurzi, neonatolozi i anestezilozi.

Branko Mimić, šef hirurgije na kardiološkom odeljenju „Ist midlends“ bolnice Glenfild u Lesteru, objašnjava da, ipak, treba biti oprezan i sačekati još malo.

„Uprkos tome što se sada sve čini suštinski normalnim, što bi trebalo da znači da će sve biti u redu, kod retkih slučajeva, poput Vanelopinog, gotovo je nemoguće da budemo sigurni u to“, objašnjava Mimić. 

„Razmišljali smo o internoj zaštiti kostiju, uz pomoć plastike i 3D štampača, ili nečeg organskog što bi organizam mogao da prihvati“, objasnio je Frensis Batlok, dečji kardiolog.

Njena retka dijagnoza, ektopija kordis, dešava se jednom u milion porođaja, a stručnjaci kažu da retko koja beba dočeka rođenje.

izvor: RTS

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.03.2023. u 20:17h

Sport, top2

29.03.2023. u 19:15h

Titogradske vijesti, top1

29.03.2023. u 15:28h

Skip to content