Demokrate: Zloupotrebe i nelegitimitet u Centralnoj banci CG

Radio Titograd

12.04.2018, 00:00h

3 min

Demokrate: Zloupotrebe i nelegitimitet u Centralnoj banci CG

Demokratska Crna Gora održala je danas pres konferenciju na kojoj je njen potpredsjednik, Vladimir Martinović, ukazao, kako je naveo, na zloupotrebe i nelegitimitet u Centralnoj banci Crne Gore.

Martinović je saopštio da je skandalozna činjenica da Savjet Centralne banke, kao organ koji upravlja Centralnom bankom Crne Gore, godinu i po funkcioniše bez izbornog legitimiteta. On je podsjetio da Savjet ima osam članova i čine ga guverner, tri viceguvernera i četiri člana koji nijesu zaposleni u Centralnoj banci, a sve članove Savjeta imenuje Skupština na period od šest godina.

“Nesporna je činjenica da su četiri člana Savjeta koji nijesu zaposleni u Centralnoj banci imenovani 2010. godine i da im je šestogodišnji mandat istekao 2. novembra 2016. godine. Međutim, Savjet Centralne banke, guverner Centralne banke Radoje Žugić koji predsjedava sjednicama Savjeta, ali i Skupština Crne Gore ponašaju se kao da je vrijeme stalo kada je u pitanju ovaj problem. Ignoriše se zakonska norma da mandat članovima Savjeta traje šest godina i obaveza Savjeta da obavijesti Skupštinu o isteku mandata članova Savjeta najkasnije 60 dana prije isteka njihovog mandata”, kazao je potpredsjednik Demokrata.

On je istakao da demokratska javnost s pravom očekuje odgovor na brojna pitanja: kome je to i iz kojih razloga u interesu da Savjet Centralne banke kao organ upravljanja Centralnom bankom tako dugo vremena funkcioniše bez punog legitimiteta; da li guverner Radoje Žugić nelegitimnost postojećeg Savjeta Centralne banke zloupotrebljava da bi Savjetu lakše nametao svoje odluke i rješenja; i zar je moguće da je Odbor za budžet i finansije Skupštine Crne Gore, kao nadležno radno tijelo Skupštine, zaboravio da je polovini članova Savjeta, čije imenovanje su upravo oni predložili Skupštini, istekao šestogodišnji mandat, ili su poslanici koji čine ovaj Odbor, sa guvernerom Žugićem, unutarpartijski dogovorili ćutanje, igrajući na kartu – što manje legitimiteta, to više poslušnosti?

“DPS je očigledno i projektovao mogućnost nelegitimnog funkcionisanja Savjeta Centralne banke, pa je blagovremeno obezbijedio i izglasao da u Zakonu o Centralnoj banci Crne Gore bude ugrađena norma ,,…da član Savjeta kome je istekao mandat nastavlja da obavlja funkciju do imenovanja novog člana”. Neprihvatljivo je u demokratskom društvu da se na ovaj način vlast ruga jednom od osnovnih postulata demokratije – da je trajanje mandata vremenski ograničeno i da obavljanje javne funkcije podliježe (re)izbornosti. Logično je zaključiti da se neligitimno stanje u Savjetu Centralne banke zloupotrebljava kako bi se obezbijedilo da Centralna Banka ne ukazuje na dramatičnu uvoznu zavisnost Crne Gore, zabrinjavajući rast potrošačkih cijena i ukupnu lošu ekonomsku politiku aktuelne vlasti”, izjavio je Martinović.

On je naglasio da je Centralna banka, nažalost, postala svojevrsni biro za zapošljavanje članova porodice aktuelnih vlastodržaca.

“Dug je spisak visokih državnih zvaničnika čiji su članovi porodice zaposleni u Centralnoj banci Crne Gore. Za posjedicu imamo da Centralna banka ima oko 360 zaposlenih, što prema broju stanovnika čini da u Centralnoj banci na svakih 100 000 stanovnika ima oko 57 zaposlenih, što našu Centralnu banku, uprkos tome što ne obavlja monetarnu funkciju, svrstava u red svetskih rekordera. Poređenja radi, u Francuskoj je na 100 000 stanovnika broj zaposlenih u Centralnoj banci svega 20, a evropski prosjek je na nivou od oko 15 zaposlenih”, kazao je Martinović.

On je pozvao guvernera Centralne banke, Radoja Žugića, da preuzme odgovornost za to što se godinu i po ignoriše zakonska obaveza realizovanja procedure imenovanja polovine članova Savjeta Centralne banke, što Centralna banka ne obavlja gore navedene važne nadležnosti, već se pretvorila u nepotističku mrežu za uhljebljenje članova porodica aktuelnih vlastodržaca i da podnese ostavku na funkciju guvernera Centralne banke Crne Gore.

“Sigurni smo, na kraju, da će svemu ovome 15. aprila doći kraj, kada građani Crne Gore izaberu novog, demokratskog predsjednika Crne Gore, Mladena Bojanić, koji će, u to smo uvjereni, iskoristiti svoje Ustavno i zakonsko ovlašenje i predložiti da funkciju guvernera Centralne banke Crne Gore ne obavlja partijski poslušnik, već kompetentni stručnjak i profesionalac, koji će se u obavljanju te značajne funkcije rukovoditi isključivo interesima svih građana Crne Gore”, zaključio je Martinović.

 

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:15h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 08:37h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:34h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:30h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:26h

Skip to content