CIA je znala za tvrdnje da je Hitler viđen u Kolumbiji

Radio Titograd

03.11.2017, 00:00h

2 min

Agenti CIA nisu ozbiljno shvatali tvrdnje bivšeg vojnika SS-a, iako je šef biroa te agencije u Karakasu nadeređenima prenio njegove tvrdnje i dostavio im fotografije tog čovjeka

Američka obavještajna agencija CIA imala je informaciju o čovjeku koji je za sebe tvrdio da je Adolf Hitler. On je živio u Kolumbiji među bivšim nacistima, pedesetih godina prošlog vijeka, otkrivaju dokumenti sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti.

Agenti CIA nisu ozbiljno shvatali tvrdnje bivšeg vojnika SS-a, iako je šef biroa te agencije u Karakasu nadeređenima prenio njegove tvrdnje i dostavio im fotografije tog čovjeka, piše britanski Dejli mejl. 

Spisi ukazuju na to da je čovjek po imenu Filip Sitroen pozvao agente CIA 1954. godine i saopštio im da je upoznao čovjeka koji za sebe tvrdi da je Adolf Hitler, kao i to da živi u gradu Tunja, sjeverno od Bogote. 

Međutim, do momenta kada su agenti odlučili da preduzmu nešto po njegovoj prijavi, čovjek koji je tvrdio da je vođa Trećeg rajha, a koji se predstavljao pod “pravim” imenom Adolf Šutlemajer, pobjegao je u Argentinu. 

CIA je, izgleda, bila veoma skeptična prema tim tvrdnjama, pa je agentima preporučeno da se istraga “odbaci”. Tvrdnje su se, međutim, ponovo pojavile kada je kolumbijski novinar Hoze Kardenas objavio dosijee iz arhive CIA, sa kojih je oznaka tajnosti skinuta još devedesetih godina prošlog vijeka. 

Sitroen je tvrdio da je u posjeti Tunji boravio dok je radio za željeznicu i da mu se tamo predstavio čovjek koji je “stvarno ličio na Hitlera i tvrdio da je Hitler”. U dokumentu se navodi: 

“Sitroen je tvrdio da je upoznao čovjeka u mjestu pod nazivom 'Residencies Coloniales', koje je, prema tvrdnjama izvora, predominantno naseljeno bivšim nacistima iz Njemačke. Prema Sitroenu, Njemci u Tunji slijede navodnog Adolfa Hitlera, obraćaju mu se sa Firer Stariji i pozdravljaju ga nacističkim pozdravom”. 

Pokušavajući da dokaže svoju priču, Sitroen je agentima pokazao i fotografiju na kojoj se vidi kako sedi pored čovjeka koji zaista liči na Hitlera. Agenti su, kako pokazuju dokumenti, sve zabilježili kao neformalnu bilješku, ali su sve tvrdnje odbacili kao glasine.

Međutim, 1955. godine, drugi muškarac, čije ime je zavedeno pod šifrom Simelodi-3 (Cimelody-3), je pozvao agente CIA sa istom pričom. 

Isto kao i njegov prethodnik, Simelodi, koji je do tada živio u Venecueli, tvrdio je da je održavao kontakt sa Hitlerom jednom mjesečno prilikom redovnih posjeta Kolumbiji, dok je radio za holandsku kompaniju “KNSM Royal Dutch Shipping Company”. 

I on je agentima pokazao fotografiju Sitroena sa Hitlerom, na čijoj poleđini se nalazilo ime Adolf Šutlemajer. Prema Simelodiju, Adolf Hitler je napustio Kolumbiju u januaru 1955. godine i otišao u Argentinu, ali se ne navodi tačno mjesto. 

Poslije razgovora sa Simelodijem, agenti CIA su odlučili da napišu zvanični izvještaj i pošalju ga nadređenima. U arhvi je nađeno i propratno pismo, u kojem se naglašava: 

“Smatramo da bi, po ovom pitanju, mogli biti uloženi ogromni napori, bez vidljivih mogućnosti utvrđivanja bilo čega konkretnog. Zbog toga predlažemo da ova stvar bude odbijena.”

izvor: Vijesti

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 14:50h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 14:01h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 13:07h

Skip to content