Bregović spreman za veliki koncert na Іemovskom polju

Radio Titograd

14.05.2018, 00:00h

3 min

Bregović spreman za veliki koncert na Іemovskom polju Foto:Antena M

Danas je u Vinskom podrumu Šipčanik kompanije ''13 Jul Plantaže'' održana press konferencija povodom velikog koncerta Gorana Bregovića koji je planiran 13 juna, kada ova kompanija proslavlja jubilej- 55 godina postojanja.

Na koncertu koji će biti održan na Іemovskom polju, pored svjetske zvijezde Gorana Bregovića nastupa i Crnogorski simfonijski orkestar.

Bregović koji važi za istinskog ljubitelja dobrih vina danas je posjetio Šipčanik. O novom albumu ’’Tri pisma iz Sarajeva ’’koji će biti izveden na velikom koncertu na Іemovskom Polju Bregović je kazao:

’’Tri pisma iz Sarajeva’’ bila je porudžbina od crkve iz Francuske u kojoj su sahranjeni francuski kraljevi. Poručili su mi da pišem violiniski koncert- koncert za violinu i smifonijski orkestar.

Krenuo sam sa dvije metafore – od Sarajeva koje mi tokom stvaranja nije bilo važno kao mjesto mog rođenja, već isključivo kao metafora za naše vrijeme, i ono što smo mi bili u Sarajevu devedesetih godina , to sada gledamo u svijetu.

’’Vidimo komšije koje su bile dobre danas ,sjutra možda pucaju jedni u druge, samo zato što su različitih vjera, naglašava Bregović. Onda sam tražio metaforu koja pravi muziku. Ja sam počeo u muzičkoj školi da učim violinu. Violina je lijepa metafora, i ona se svira u tri osnovna manira:hrišćanskom ,onako kako smo navikli, klesme kako sviraju jevreji, i oprijentalno, kako sviraju muslimani na Orijentu.

I ja sam pisao taj koncert za violinu i simfonijski orkestar u formi tri pisma. Ta tri pisma ću vam svirati ovdje, na Іemovskom polju. Danas sam vidio to čudo neviđeno, taj vinograd, i ako postoji ambijent u koji možete da smjestite tako nešto to je ambijent vinograda 13 jul. Na koncertu će biti i solisti iz Tunisa, Tel Aviva, Izraela , Beograda, i simfonijski orkestar Radio Televizije Crne Gore, kaže Brega-

Novi Album ’’ Tri pisma iz Sarajeva’’ uključuje promociju na preko 130 muzičkih scena širom svijeta. Na pitanje da li planira koncert u Sarajevu Bregović je kazao:

’’Ja već danas idem u Sarajevo da pogledam tu lokaciju gdje ćemo održati koncert 31 avgusta. Svirao sam u Zagrebu sa zagrebačkom filharmonijom, u Podgorici ću svirati sa crnogorskom filharmonijom, u Sarajevu nastupam sa češkom filharmonijom, to je poklon od grada Praga, dok je koncert za Beograd planiran za decembar. Ja često sviram po svijetu, ali važnije je da sviram ovdje kod nas nego bilo gdje.

Mislim da je naivno vjerovati da malo muzičko djelo mijenja svijet. Ali, svako od nas mijenja svijet, time što prođe kroz njega u životu. Vi kao novinar, neko ko je napravio cipele, policajac na ulici, ja koji sam pisao muziku, to su neka mala svjetla koja osvjetljavaju svijet. ’Tri pisma’ je kao neka mala poruka u boci koja je bačena u okena i možda je neko pronađe.

 

U vrijeme kad sam dobio porudžbinu za rad na albumu na internetu sam naišao na jednu zanimljivu pričudje je neka novinarka CNN-a je čula za nekog starog Jevreja kojidolazi godinama i moli se pred Zidom plača. Ona odluči da napravi reportažu, dodje tamo, sačeka ga da on završi molitvu i onda mu priđe.’’Vi ste ovdje svaki dan pred tim Zidom plača?.On kaže da, svaki dan, skoro 60 godina. Pa dobro, za šta se molite, pita ga novinarka?

Pokušavam da razgovaram sa Bogom, kaže stari Jevrej , da ti ratovi između hrišćana , jevreja i muslimana stanu, da naša djeca bolje žive od nas-
I…kakvi su rezultati. ..?
Imam osjećaj da govorim zidu, odgovorio je stari Jevrej.
To vjerovatno Bog u svom radnom vremenu nije predvidio kako da nas nauči da mi živimo zajedno, nego nam je poručio da to moramo sami, kaže Bregović.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.03.2023. u 21:15h

Titogradske vijesti, top2

30.03.2023. u 20:41h

Titogradske vijesti, top1

30.03.2023. u 20:35h

Skip to content