BiH: Prva nosila pantalone u Živinicama, sada vozi u 83. godini

Radio Titograd

10.02.2018, 00:00h

2 min

Fadila Ikanović iz Živinica ima 83 godine i još aktivno vozi automobil, nakon što je celokupni radni vijek provela kao auto-mehaničarka.

Nezavisne novine navode da je ova baka bila prva žena koja je 1966. godine položila vozački ispit u Živinicama, išla je na relije, a takođe je bila i prva žena koja je u tom gradiću u sjeveroistočnoj Bosni počela da nosi pantalone, rušeći društvene predrasude.

Navodi se da je Fadila imala osmoro braće i sestara i svi su završili neke zanate, ona je htjela da se školuje za auto-mehaničara, ali je rodbina ubijedila majku da to nije za ženu.

Fadila Ikanović, prva žena koja je 1966. godine položila vozački ispit u Živinicama

Fadila Ikanović, prva žena koja je 1966. godine položila vozački ispit u Živinicama

Fadilu su upisali u tadašnju trgovačko-tekstilnu školu koju je uspješno završila, nakon čega je diplomu darovala rodbini, a ona sa bratom počela da popravlja automobile.

„Naradila sam se kao auto-mehaničar. Cijele Živinice znaju da ja to znam i razumijem se. To je bila moja velika želja i meni nije bilo to teško. Stvarno sam se naradila puno. Namijenjala sam se i kola i kombija, svega“, rekla je Fadila banjalučkom listu i dodala da ni sama ne zna koliko je autom prešla kilometara.

Fadila je rekla da je za 52 godine vozačkog staža platila samo dvije saobraćajne kazne. Kako kaže, išla je na brojne reli trke, sa kojih nosi prelijepa sjećanja.

„Obavezno reli. To je bilo auto-moto društvo iz Živinica. Sutjeska, Novi Sad, Brčko… Svugdje. Voljela sam najviše stara kola da kupim. Samo sam jednom kupila 'stojadina'. U Beograd otišla i uplatila ga 1975. godine. Malo sam ga vozila, djeca su više. Ja volim kombije“, istakla je ova vitalna starica.

Navodi se da Fadila automobil vozi bez ikakvih problema iako je već zašla u devetu deceniju života i živi sa jednim bubregom, jer je drugi dala bratu.

„Kada bih primjetila da bi mi se malo zavrtoglavilo, ne bih sjela više za volan. Obišla sam ja celu Njemačku kolima i cijelu bivšu Jugoslaviju. Nema mjesta i sela gdje ja nisam bila. U svakom selu sam napravila po jednu kuću“, ispričala je kroz smijeh.

Nezavisnim novinama se pohvalila i da zna da lijepi keramiku, kreči zidove i pravi od drveta razne predmete.

Njena ćerka Mirzeta Ikanović dodala je da je ponosna na majku koja je svestrana žena.

„Ona pravi kućice za ptičice, za kuce, stoliće. Poklanja to. Uvek ima neku zanimaciju. Onda postavi cirkular na sto i kaže: 'Hajde, Mirzeta, da prerežemo ovu dasku'. Ja kažem: 'Ne, ne. Ne smijem. Nisam ja za to i te fizičke poslove'“, objasnila je Mirzeta i dodala da ni sijalicu u kući nikada nije promjenila, jer je to radila uvek Fadila.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 10:31h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 10:27h

Sport, top2

31.03.2023. u 08:28h

Sport, top2

31.03.2023. u 08:25h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 08:18h

Skip to content