Veljko Uskoković : San u Malagi, kruna u Pekingu, Primorac ispred Bečeja…

Radio Titograd

19.07.2022, 09:09h

4 min

Foto: VPSCG

Od antičkog grada Atine početkom devedesetih do vrele Pikasove Malage 2008 – toliko je trajala velika karijera zlatnog kapitena vaterpolo reprezentacije Crne Gore Veljka Uskokovića.

Iako je čuvena kotorska ljevica imala i pauzu od reprezentacija oko njegovog vrata završilo je mnogo medalja – sa Jugoslavijom, ali i kao šlag na torti u kapici Crne Gore.

“Za Jugoslaviju sam debitovao evropskim zlatom, zatim sam se oprostio od te selekcije svjetskim srebrom i evropskim zlatom 2001. Bili su to zaista sjajni trenuci, ali Malagu bih izdvojio kao nešto o čemu sam sanjao i što ostaje do kraja života. Sa svojom Crnom Gorom sam osvojio zlato”, priča za Sportski.me Uskoković.

Šansa sa Crnom Gorom ukazala se pomalo neočekivano…

“Da, imao sam tada već dosta godina, ali velika želja – kako moja, tako i stručnog štaba i svih igrača – rezultirala je zlatom”, prisjetio se Uskoković.

Koliko se vaterpolo mijenjao od te 1991. do 2008?

“Dosta – kao i svaki sport. I igra je brža iz godine u godinu. Kada smo te 1991. osvojili prvo zlato za bilo koju Jugoslaviju vaterpolo se igrao dosta statički, a opet tada se činilo je da je mnogo brži nego u nekom ranijem periodu. Dosta se u tom periodu radilo na kretnji, eksplozivnosti, brzini i taj trend se nastavio i do danas”, objasnio je Uskoković.

Foto: Printscreen

Istog ljeta kada je stiglo zlato iz Malage, Uskoković je u Pekingu imao čast da bude prvi sportista koji je nosio zastavu Crne Gore na Olimpijskim igrama.

“To nije medalja, ali je lični trenutak o kojem sanjaju svi sportisti, a ja sam imao sreću da nosim zastavu na prvim Olimpijskim igrama na kojima je Crna Gora nastupila. Nevjerovatan doživljaj, uostalom i jedan Rodžer Federer je pored mene nosio zastavu Švajcarske. Zaista kruna karijere i nešto najveće što se na ličnom planu kroz kolektivni sport može da se dosegne”, ne krije Uskoković.

A, nakon krune karijere Uskoković je znao da je ispunio sve snove, završio je karijeru, a od “ajkula” se očekivalo još mnogo uspjeha – je li kapiten iz Malage očekivao više od Crne Gore u narednim godinama?

“Ta sjajna generacija već nakon Pekinga promijenila je donekle strukturu, a da je mogla više – mogla je. Ali za veći uspjeh potrebno je i vrijeme i ulaganje i sredstva… Možda smo očekivali više u narednom periodu, ali i nakon Malage sam znao da ćemo tek nakon 10-15 godina biti svjesni šta smo napravili. Nažalost, bio sam u pravu, jer do danas nismo ponovili takav uspjeh. Bilo je odličnih generacija, ali eto iz raznih razloga Malaga se nije ponovila. Nadam se da hoće uskoro”, smatra Uskoković.

Foto: Wpolo.me

Ajkule danas? Možda je bilo još igrača kojima je trebalo dati šansu

Crna Gora danas doživljava smjenu generacija, pa je logično još daleko od uspjeha kakavi su napravljeni u Malagi, Barseloni, Beogradu…

“Smjena generacija je neophodna, ali ne znam šta bih rekao za našu reprezentaciju… Možda je bila previše agresivna, možda je tu bilo još igrača kojima je trebalo dati šansu… Ipak, vjerujemo da je stručni štab odlučio u najboljem interesu crnogorskog vaterpola”, ocijenio je Uskoković.

O jedinstvenoj generacija Bečeja, 100 godina Primorca

Uspjesi su stizali i na klupskom nivou – početkom novog milenijuma, Uskoković je zajedno sa ostatkom drim-tima sa Tise (Šapić, Šoštar, Ćirić, Vukanić, Vince…) malenom Bečeju donio pehar Lige šampiona.

“Kada se okrenem na klupsku karijeru, istakao bih prije svega da je Primorac moj klub, mjesto gdje sam proveo najraniji igrački period. Nisam imao tu sreću da u njemu završim karijeru, ali eto – danas sam tu i koordiniram rad mlađih selekcija, bio sam i trener”, naglasio je Uskoković.

S druge strane…

“Taj period u Bečeju je zaista najsjajniji – bilo smo šampioni Evrope uprkos svim problemima koje su nosili rat, bombardovanje, nemaština… Bila je to sjajna generacija koja će se teško više ponoviti. Vidjećemo da li će to sad moći Novi Beograd”, kaže legendarni Kotoranin.

Primorac je nezaobilazna tema – prošle sezone uspio je bar u Kupu da prekine dominaciju Jadrana, može li se očekivati da još više zaprijeti velikom rivalu ove sezone?

“Primorac se primakao Jadranu, ali mislim da je Jadran i dalje u organizacionom smislu ispred nas. Ipak, prošle godine smo osvojili Kup, a nadam se da ćemo i ove biti kandidati za visok plasman. Ali da vidimo prvo sa kakvim timom će nastupi Primorac”, podvukao je Uskoković.

Foto: Printscreen

Šampion Evrope iz 2009. ove godine slavi veliki jubilej – 100 godina od osnivanja.

“Vjerujem da će se i to obilježiti na advekatan način – Jadran je to uradio zaista lijepo. Vidim da se kotorske Beštije organizuju i spremaju veliku proslavu u ime 100 godina i Primorca i FK Bokelj. Ali vjerujem da će klub i opština kao vlasnik odraditi svoj dio posla i da će napraviti svečanost kakvu Primorac zaslužuje”, zaključio je Uskoković.

ZA 60 SEKUNDI: Primorac prije Bečeja

Ko je za Veljka Uskokovića najbolji vaterpolista svih vremena?

– Ipak, Igor Milanović.

A ko danas?

– Filip Filipović i Španac Felipe Perone, koji i u poznim godinama igra fantastično.

Omiljeni saigrač?

– Bilo ih je mnogo.

Omiljeni trener?

– Miško Radulović, moj prvi trener. Zatim, Zoran Gopčević, prvi trener u prvom timu Primorca i Nikola Stamenić, kao neko ko mi je dao šansu kad sam bio mlad i anoniman.

Najteži rival u bazenu?

– Aleksandar Šapić – dueli sa njim ostaju za pamćenje.

Primorac ili Bečej?

Ipak, Primorac.

 

Izvor:Sportski.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.03.2024. u 07:57h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2024. u 07:43h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2024. u 07:27h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2024. u 07:15h

Skip to content