Najveći uspjesi crnogorskog sporta – Marija Leković

Radio Titograd

03.07.2024, 12:11h

3 min

Foto:https://www.fenerbahce.org/

Sa 20 godina crnogorska košarkašica – Marija Leković je ostvarila sportski san.

Baranka je u oktobru prošle godine stigla u Fenerbahče, i nakon sedam mjeseci sa gigantom ženske klupske košarke – osvojila FIBA Evroligu, postala prva crnogorska košarkašica u istoriji sa trofejom Evrolige.

Fenerbahče je u finalu savladao francuski Vilnev (106:73), odbranio tron iz Praga.

“Drago mi je zbog toga. Nadam se da će još crnogorskih igračica u budućnosti imati tu privilegiju”, kazala je Marija na početku razgovora za Sportski.me.

Prošle sezone Jelena Dubljević (sadašnja predsjednica KSCG) je bila u finalu sa Mersinom, ali je i tada Fener bio prejak na završnom turniru u Pragu.

Marija je bila u glavnom gradu Češke, bodrila saigračicu iz reprezentacije.

“Prošle godine sam bila da je podržim u Pragu i žao mi je što nije završila karijeru sa trofejom Evrolige. Imam još mnogo da radim da bih je “nadmašila”. Jelena je imala sjajnu igračku karijeru”, poručila je Leković.

Foto: FIBA

Fenerbahče, već nekoliko sezona zaista izgleda moćno. Čini se da u ovom trenutku još dugo neće imati konkurenciju za trofej. U domaćem prvenstvu i evropskim takmičenjima.

“Ekipa od ove sezone je stvarno sastavljena od vrhunskih igračica – tako da mislim da su sve ovogodišnje titule itekako zaslužene. Vjerovatno će ekipa biti izmjenjena za sljedeću sezonu, ali naravno da je cilj uvijek isti”, kazala je Leković.

Marija u polufinalu nije ulazila u igru. A u finalu nije uspjela da se upiše u strijelce, na parketu je boravila nepun minut i po.

“Veliko iskustvo za mene samim tim što sam imala priliku da svakodnevno učim kroz trening sa njima. Svakako mi je to donijelo mnogo. Naravno da mislim da trebam da igram u ovim godinama, ali biti u takvom sistemu je nevjerovatno iskustvo za mene”, poručila je Leković.

Marija je nepunu godinu u dresu Fenera, dio je velikog sistema, organizacije turskog kluba.

“Sama organizacija i cijeli sistem je nevjerovatan, lijep je osjecaj biti dio svega toga”, kaže crnogorska reprezentativka.

Sad si u periodu kada bi trebala više da igraš. Šta je plan? Konkurencija u timu je velika, biće teško izboriti se za minutažu ?

“Vidjećemo”, kratko je odgovorila mlada Baranka.

foto: https://www.fenerbahce.org/

U reprezentaciji Crne Gore došlo je do smjene generacije. Marija će u budućnosti biti jedna od liderki tima. Košarkašice u avgustu očekuju pretkvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo. Rivali “crvenih”u B grupi, u Meksiko sitiju, biće Meksiko, Novi Zeland i Mozambik.

“Sigurno da dolazi do smjene generacija u crnogorskoj reprezentativnoj košarci. Mislim da je sada veća odgovornost na “mlađim” igračicama u timu. Naravno da smo spremne na svaki novi izazov”, poručila je Leković.

Crnogorska plejmejkerka je ponikla u Antivariju iz Bara, a afirmisala se u dresu Ženskog Košarkaškog kluba Budućnost Bemax. Leković je sa “vučicama” je osvojila sve domaće trofeje, bila i šampion WABA lige 2020. godina kao 16-godišnjakinja, nakon toga igrala tri finala u plavom dresu…Marija je ispratila fajnl for u “Bemax areni” – a u finalu njene bivše saigračice su poražene od slovenačkog Celja.

“Naravno da sam pratila. Teško su mi pali porazi u finalima i kada sam ja igrala. Žao mi je i zbog ovog poraza, falilo je malo. Ali sigurno da ima mnogo da se uči iz njih”, zaključila je Leković za Sportski.me.

 

Izvor: Sportski.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

13:28h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:11h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:03h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 11:39h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 11:27h

Skip to content