Čaj od rastavića pomaže kod upale bešike i problema sa bubrezima

Radio Titograd

21.02.2025, 07:33h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Rastavić je jedan od najstarijih korišćenih biljnih ljekova na planeti.

Rastavić se u ajurvedi koristi za liječenje upalie, a koristili su ga i Indijani kao lijek za bubreke, upalu bešike i dijuretik. Najveće prednosti ove biljke jesu flavonoidi, antioksidansi i veoma moćno jedinjenje saponin.

Bogata je prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom. Zbog toga je ova biljka sjajna za očuvanje zdravlja kostiju i zuba, čak pomaže i u zarastanju preloma kostiju. Preporučuje se i ljudima koji boluju od reume, artritisa osteoporoze, tako što poboljšava elastičnost zglobova.

Može pomoći i kod uganuća, tetiva i problema sa ligamentima. Još jedna prednost rastavića jeste to što podstiče rast kose i noktiju, pa ga možemo koristiti i za njegovanje ljepote.

Rastavić je jedan od najboljih prirodnih ljekova za tretiranje i prevenciju pojave celulita.

U narodnoj medicini rastavić se najviše koristi kao diuretik i prirodno sredstvo za čišćenje ili detoksikaciju organizma. Podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu.

U ljekovite svrhe se koristi nadzemni dio rastavića za pripremu čaja, tinktura, čak i ulja. Raste na vlažnim livadama, pored potoka i rijeka, a naziva se još i “konjski rep”, zbog izgleda i nevjerovatne snage.

Recept za čaj od rastavića

Supenu kašiku rastavića prelijte sa 200 ml ključale vode i kuvajte 5 minuta na srednjoj temperaturi. Nakon toga poklopite čaj i ostavite da odstoji oko 15 minuta, pa ga procijedite. Čaj se pije prije jela.

Napomena: Za doziranje i upotrebu prirodnih ljekova važno je da se konsultujete sa ljekarom. Sa upotrebom ovog čaja posebno treba da budu oprezne osobe koje imaju kamen u bubregu.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.02.2025. u 12:54h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2025. u 12:51h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2025. u 12:48h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2025. u 09:14h

Skip to content