Foto:Shutterstock
Namirnice koje su posebno bogate vitaminom U su kupus, brokoli, repa, kelj, spanać, paradajz i šargarepa.
Ovaj vitamin se najčešće povezuje sa problemima varenja, jača imunitet, štiti od alergija i ubrzava zarastanje rana.
Vitamin U (S-metilmetionin) ima nekoliko korisnih svojstava, a najpoznatiji je po zaštiti digestivnog sistema. Međutim, njegova uloga se proširuje i na druge oblasti zdravlja.
Prednosti vitamina U
Za zdravlje želuca i crijeva
Liječenje čira – pomaže u regeneraciji sluzokože želuca i može ubrzati zarastanje čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.
Smanjuje kiselost – može ublažiti simptome gastritisa i refluksa.
Pomaže kod sindroma iritabilnog crijeva (IBS) – može imati umirujući efekat na crijeva.
Detoksikacija i zdravlje jetre
Podstiče eliminaciju toksina – podržava funkciju jetre i detoksikaciju organizma.
Smanjuje oksidativni stres – djeluje kao antioksidans i može pomoći u zaštiti ćelija jetre.
Podrška imunom sistemu
Djeluje antiinflamatorno – može smanjiti upalne procese u organizmu.
Pomaže regeneraciju tkiva – podržava zarastanje rana i obnavljanje oštećenih ćelija.
Za kožu i ljepotu
Pomaže u zarastanju kože – može doprinijeti bržem oporavku kože nakon povreda, akni ili opekotina.
Detoksikacija kože – smanjuje štetne efekte zagađenja i toksina, što može poboljšati ten.
Za zdravlje srca i krvnih sudova
Može smanjiti nivo lošeg holesterola
Poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od upala krvnih sudova
Vitamin U je prirodno nestabilan na visokim temperaturama, pa zbog toga toplotna obrada hrane dovodi do njegove degradacije.
Simbol U mu je dodijeljen od latinske riječi ulcus zbog njegovog prirodnog dejstva na liječenje čira na želucu. Njegovo ime se odnosi na njegov primarni efekat na čireve.
Preporučeni unos ovog vitamina je 200 miligrama dnevno. Takođe, vitamin U ima brojne antiinflamatorne, antioksidativne i antifibrotičke efekte.
Izvor:DAN