Foto:Shutterstock
Doktor Peter Brunker pojasnio je na koje dodatke ishrane treba posebno paziti jer potencijalno mogu biti opasni. Naime, prevelik unos željeza može dovesti do probavnih smetnji poput zatvora, mučnine i bolova u stomaku, a vremenom može dovesti i do oštećenja jetre.
“Pretjeran unos gvožđa može dovesti do stanja poznatog kao preopterećenje gvožđem što loše utiče na jetru i druge organe. Takođe može narušiti ravnotežu crijevnih bakterija i zazvati upale kao i probavne smetnje”, tvrdi dr. Brukner.
Osim toga, omega-3 masne kiseline poznate su po svom pozitivnom djelovanju na zdravlje srca, kognitivne funkcije i smanjenje upala. Njihov pretjeran unos može izazvati neželjene posljedice, posebno kod osoba koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi.
“Omega-3 masne kiseline su korisne, ali u velikim dozama mogu povećati rizik od krvarenja i izazvati nepravilan rad srca. Takođe, mogu izazvati probavne probleme poput nadutosti i plinova”, pojašnjava dr. Brukner.
Vitamin D je ključan za zdravlje kostiju, a njegova prevelika količina može dovesti do problema.
“Ukoliko se konzumira u prevelikim količinama to može dovesti do povećanog nivoa kalcijuma u krvi, što može biti štetno. Previše kalcijuma može dovesti do pojave bubrežnog kamenca i ometati apsorpciju drugih hranjivih tvari, što može rezultirati zatvorom”, tvrdi dr. Brukner.
Iako su ovi dodaci ishrani korisni u umjerenim količinama, njihov pretjeran unos može donijeti više štete nego koristi. Zbog toga, bitno je paziti na doziranje.
Izvor:DAN