Savjeti ljekara: Ovi dodaci ishrani mogu oštetiti vašu jetru

Radio Titograd

01.02.2025, 06:52h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Dodaci ishrani se često reklamiraju kao brzo rješenje za bolje zdravlje, ali ipak nisu svi jednako sigurni. Pojedini sadrže skrivene sastojke ili ukoliko se uzimaju u prevelikim dozama, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, od oštećenja bubrega do povećanog rizika od srčanih bolesti.

Doktor Peter Brunker pojasnio je na koje dodatke ishrane treba posebno paziti jer potencijalno mogu biti opasni. Naime, prevelik unos željeza može dovesti do probavnih smetnji poput zatvora, mučnine i bolova u stomaku, a vremenom može dovesti i do oštećenja jetre.

“Pretjeran unos gvožđa može dovesti do stanja poznatog kao preopterećenje gvožđem što loše utiče na jetru i druge organe. Takođe može narušiti ravnotežu crijevnih bakterija i zazvati upale kao i probavne smetnje”, tvrdi dr. Brukner.

Osim toga, omega-3 masne kiseline poznate su po svom pozitivnom djelovanju na zdravlje srca, kognitivne funkcije i smanjenje upala. Njihov pretjeran unos može izazvati neželjene posljedice, posebno kod osoba koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi.

“Omega-3 masne kiseline su korisne, ali u velikim dozama mogu povećati rizik od krvarenja i izazvati nepravilan rad srca. Takođe, mogu izazvati probavne probleme poput nadutosti i plinova”, pojašnjava dr. Brukner.

Vitamin D je ključan za zdravlje kostiju, a njegova prevelika količina može dovesti do problema.

“Ukoliko se konzumira u prevelikim količinama to može dovesti do povećanog nivoa kalcijuma u krvi, što može biti štetno. Previše kalcijuma može dovesti do pojave bubrežnog kamenca i ometati apsorpciju drugih hranjivih tvari, što može rezultirati zatvorom”, tvrdi dr. Brukner.

Iako su ovi dodaci ishrani korisni u umjerenim količinama, njihov pretjeran unos može donijeti više štete nego koristi. Zbog toga, bitno je paziti na doziranje.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.02.2025. u 15:53h

Skip to content