Foto:Pixabay
Iako nije najveći izvor kalorijskog unosa, on izaziva želju za jedenjem masnije hrane, u većim količinama, što dovodi do pretjeranog uživanja u hrani.
Velika analiza, koju je vodio doktor Ričard Džonson sa medicinskog kampusa Univerziteta Kolorado Anšuc, sugeriše da se odluka o gubitku težine možda neće svoditi na izbor između odbacivanja ugljenih hidrata ili masti, već na odgovorno smanjenje i jednog i drugog. Nažalost, značajne količine ugljenih hidrata fruktoze u vašoj ishrani to neće učiniti tako lakim.
Iako praktično sve hipoteze prepoznaju važnost smanjenja ultra-prerađene i brze hrane, ostaje nejasno da li fokus treba biti na smanjenju unosa šećera, ili ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom, ili masti, ili polinezasićenih masti ili jednostavno povećanje unosa proteina – istraživači pišu u svom radu, navodi Science alert, prenosi Politika.
Fruktoza je vrsta šećera koja se prirodno može naći u voću. Izbalansirani vitaminima i vlaknima u njima, vaša dnevna jabuka, banana i narandža nisu toliko problem. Tijelo takođe može da proizvede male količine fruktoze iz ugljenih hidrata kao što je glukoza i slane hrane. Ako se dodaju zaslađivačima kao što su konzumni šećer i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze u velikim količinama, koncentracije ovog šećera mogu se brzo nakupiti u našoj ishrani, često a da to nismo svjesni.
Džonson i njegove kolege su sproveli iscrpnu studiju svih poznatih faktora koji doprinose gojaznosti i otkrili su da metabolizam fruktoze u tijelu izaziva pad jedinjenja zvanog adenozin trifosfat koje obezbjeđuje energiju za ćelijske procese vašeg tijela.
Izvor:DAN