Foto:Shutterstock
Ishrana bogata natrijumom doprinosi povećanju krvnog pritiska, što je vodeći faktor rizika za srčane bolesti i začepljenje arterija. S vremenom, ovaj pritisak na kardiovaskularni sistem može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, ograničavajući protok krvi i povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara.
Određena slana hrana, koja se možda već nalazi u našoj kuhinji, može imati štetne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sistema, tvrdi nutricionistkinja Krutika Nanavati.
“Pretjeran unos natrijuma može doprinijeti visokom krvnom pritisku, što zauzvrat povećava rizik od razvoja ateroskleroze – stanja u kojem se arterije mogu začepiti masnim materijama”, upozorila je za SheFinds.
Dakle, prema Nanavati, ovo su dve vrste hrane koje trebamo ida izbjegavamo kako bismo smanjili taj rizik.
Smrznuta pica
Smrznuta pica često je prvi izbor kada osjetimo želju za brzom i ukusnom hranom. Osim toga, savršen je izbor za užurbane večeri. Nažalost, Nanavati upozorava da redovno konzumiranje te smrznute hrane nije dobar izbor za zdravlje srca.
“Smrznute pice često su prepune sira i prerađenog mesa, što ih čini izrazito bogatima natrijumom. Nadalje, mnoge popularne marke koriste deblje tijesto, što dodatno povećava ukupni sadržaj natrijuma,” ističe nutricionistkinja.
“Zasićene i trans masti iz sira i prerađenih dodataka, poput salama i kobasica, značajno povećavaju nivo LDL (lošeg) holesterola koji se nakuplja kao plak na zidovima arterija”, dodaje ljekar dr Baskar Semita.
Kad se arterije suze, protok krvi se smanjuje, što dodatno opterećuje srce. Zdravija alternativa je domaća pica s testom od cjelovitih žitarica, svježim povrćem i nemasnim sirom.
“Dodavanje lisnatog povrća, poput spanaća, povećava unos vlakana i pomaže u regulaciji holesterola, čime se arterije održavaju čišćima”, sugeriše lekar.
Čips od krompira
Čips od krompira jedan je od najklasičnijih i najpopularnijih međuobroka. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je takođe izrazito nezdrav i da može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući gojenje i komplikacije sa srcem, ako se redovno konzumira u prekomjernim količinama.
Osim toga, može uzrokovati začepljenje arterija.
“Čips od krompira obično se duboko prži u nezdravim uljima bogatima zasićenim i transmasnim kiselinama. Ove masti mogu povećati nivo holesterola i podstaći stvaranje plaka u arterijama što tokom vremena vodi do začepljenja arterija”, objašnjava dijetetičarka Mari Sabat.
Nutricionistkinja Suzan Šahter slaže se s ovim tvrdnjama te dodaje kako je čips takođe “bogat pretjeranim količinama natrijuma”, što donosi dodatne zdravstvene komplikacije.
“Kombinacija trans masti i visokog unosa natrijuma može povisiti nivo LDL holesterola i povećati rizik od stvaranja plaka u arterijama, što može uzrokovati začepljenje arterija i kardiovaskularne bolesti”, zaključila je Šahter.
Izvor:DAN