Za Crnu Goru veoma značajno uvođenje privremenog viznog režima

Radio Titograd

02.03.2024, 13:24h

< 1 min

Za Crnu Goru je veoma značajno uvođenje privremenog viznog režima za dolazak turista koji su prepoznati kao visokoplatežni gosti i zainteresovani da putuju i van glavne turističke sezone, saopšteno je na sastanku direktorice Direktorata za turizam Svetlane Šljivančanin i predstavnika Udruženja turističkih agencija Crne Gore.

“Na sastanku je istaknut značaj uvođenja privremenog viznog režima za dolazak turista sa tržišta Saudijske Arabije, Kazahstana, Uzbekistana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jermenije, ali i blagovremeno donošenje ovakvih odluka kako bi turistička privreda mogla u saradnji sa partnerima sa pomenutih tržišta adekvatno da koncipira ponudu”, saopšteno je iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Predloženo je i da se na listi pomenutih zemalja uvrsti i Maroko.

Napomenuto je da su turisti sa ovih tržišta, koji su u prethodnom peirodu posjetili našu destinaciju, prepoznati kao visokoplatežni gosti, a zainteresovani su da putuju i van glavne turističke sezone (pred i post sezona), što je važno za destinaciju koja ima turistički proizvod sezonskog karaktera.

Podsjećaju da je Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, uputilo dopis Ministarstvu vanjskih poslova povodom donošenja odluke o uspostavljanja privremenog viznog režima u 2024.godine za pomenuta tržišta, a sve u skladu sa praksom iz prošle godine.

Predstavnici Udruženja su iskazali i interes da dostave sugestije na novi Predlog Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, pogotovu u dijelu koji se odnose na zaštitu poslovanja i interesa turističkih agencija i vodiča.

Šljivančanin je navela da je veoma izvjesno da će biti formirana Radna grupa čiji će cilj biti da se još jednom razmotre neke od sugestija koje su pristigle u prethodnom periodu, kako bi bili sigurni da će novi zakon na pravi način normirati oblast turizma i ugostiteljstva i stimulisati poslovanje u ovom sektoru.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 07:31h

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:37h

Titogradske vijesti, top1

15.04.2024. u 05:20h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 21:08h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Skip to content