U Domu zdravlja prvi put obavljena abrazija radiotalasima

Radio Titograd

29.12.2023, 15:41h

< 1 min

U Domu zdravlja Glavnog grada danas je prvi put obavljena abrazija kondiloma radiotalasnom metodom koja predstavlja savremenu metodu liječenja kondiloma.

Posrijedi je donacija fondacije za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MONTENEGRO) u okviru prekograničnog projekta CARES-2 –prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja 2.

“Upotreba radiotalasa ima svoje mjesto u ginekološkim intervencijama izmedju ostalog i za biopsiju i uklanjanje promjena na grliću izazvanih humanim papiloma virusom. Radiotalasna vaporizacija kondiloma predstavljaju beskrvnu metodu uklanjanja kondiloma i obavlja se u lokalnoj anesteziji”, pojašnjavaju iz Doma zdravlja.

Ova metoda ima jako nizak procenat recidiva i garantuje brz oporavak bez posljedica, dodaje se u saopštenju.

Kondilomi (polne bradavice) su izrasline na spoljasnosti urogenitalnih regija koje nastaju usljed infekcije određenim vrstama HPV virusa.

Iako postoji blizu 200 vrsta HPV Virusa, svega petina njih će dovesti do pojave kondiloma na anogenitalnoj regiji (genitalijama i anusu). U najvećem broju slučajeva, bradavice koje se javljaju u genitalnom području izazvane su podtipovima 6 i 11 i ovi podtipovi se ne ubrajaju u izazivače ozbiljnih oboljenja poput raka grlića materice ili raka anusa. Infekcija HPV virusom se prenosi direktnim kontaktom sa kožom i sluzokožom oboljele osobe, što znaći da se osoba ne mora zaraziti isključivo tokom seksualnog odnosa.

Kondilomi se mogu prenijeti i putem oralnog i analnog odnosa, iako se upotrebom prezervativa moze smanjiti šansa za prenos infekcije, prezervativ ne može potpuno spriječiti transmisiju.

Osobe koje nemaju nikakve simptome infekcije takođe je mogu prenijeti na drugu osobu, dok zdrave osobe sa jakim imunitetm mogu da se izbore sa infekcijom bez pojave ikakvih simptoma.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 08:01h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:58h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:38h

Skip to content