Sjednica Skupštine naredne sedmice, čekaju se ekspoze i SNP

Radio Titograd

23.10.2023, 11:47h

2 min

Foto:Skupstina CG

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj bi trebalo da budu izabrani predsjednik parlamenta i nova vlada, biće održana najvjerovatnije naredne sedmice, saznaje Portal RTCG.

Kako saznajemo, čeka se da Socijalistička narodna partija dostavi predloge za ministre i da budući premijer Milojko Spajić napiše ekspoze.

Za 15 sati je najavljena sjednica Predsjedništva SNP-a na kojoj će biti govora o formiranju Vlade i na kojoj će biti izabran kandidati za ministre. Toj partiji će u novoj vladi pripasti Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo sporta i mladih.

Prema tvrdnjama naših sagovornika iz parlamentarne većine, sjednica će možda biti održana u utorak.

Čelnici 11 političkih partija potpisali su nedavno koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori. Naredni korak je zakazivanje sjednice crnogorskog parlamenta i tada treba da bude izabrano novo rukovodstvo Skupštine a potom i nova vlada.

Sporazum su potpisali lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, te lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, te CIVIS-a Srđan Pavićević.

Sporazum su potpisali i lideri pet albanskih partija, odnosno tri koje čine Albanski forum – Nik Đeljošaj, Ivan Ivanaj i Ferhat Dinoša i dvije koje su u koaliciji Albanska alijansa – Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu.

Novi predsjednik Skupštine biće Andrija Mandić, a koalicija “Za budućnost Crne Gore” daće podršku novoj vladi.

Krajem 2024. godine treba da uslijedi rekonstrukcija kojom će Nova srpska demokratija i DNP ući u Vladu i dobiti potpredsjedničko mjesto i ministarstva.

Predviđeno je da Pokret Evropa sad u novoj vladi ima premijera i deset ministarstava, Demokrate mjesto zamjenika premijera, potpredsjednika Vlade i četiri ministarstva, SNP dva resora, Albanski forum jedno potpredsjedničko mjesto i jedno ministarstvo, CIVIS mjesto potpredsjednika i Albanska alijansa jedan resor.

Aktuelna vlada premijera Dritana Abazovića u tehničkom je mandatu još od avgusta prošle godine.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:37h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:35h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:30h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 07:15h

Skip to content