Prvi dan sastanka POSP: Pohvaljeni rezultati Crne Gore, očekuje se nastavak reformi i intenziviranje pregovora

Radio Titograd

13.03.2024, 20:27h

3 min

Na sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) pohvaljeni su rezultati koje je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu, te poslate ohrabrujuće poruke za nastavak reformi, prije svega u oblasti vladavine prava, u cilju usvajanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u procesu pristupanja (IBAR), saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Sastanak POSP-a počeo je danas u Strazburu, uz zajedničko predsjedavanje potpredsjednika Skupštine Crne Gore Borisa Pejovića i poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika.

Kopredsjedavajući POSP-u Vladimir Bilčik izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka rada u ovom formatu nakon više od dvije godine, ističući da je, između ostalog, i to potvrda postignutih rezultata Crne Gore u prethodnom periodu.

– Crna Gora je uspjela da kapitalizuje posvećenost procesu evropskih integracija i potvrdi povjerenje evropskih partnera – kazao je Bilčik, što je otvorilo mogućnost za dalje napredovanje u pristupnim pregovorima.

Komentarišući novonastale geopolitičke okolnosti, Bilčik je pozdravio usklađenost vanjske politike Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao potvrde posvećenosti zaštiti evropskih vrijednosti. Takođe, Bilčik je naglasio značaj uloge Skupštine u aktuelnoj fazi pregovora, posebno u dijelu usvajanja zakona neophodnih za dalji napredak Crne Gore u ovom procesu.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović istakao je da visoka podrška građana članstvu Crne Gore u EU, ali i apsolutni politički konsenzus parlamentarnih partija predstavljaju važan preduslov za dalje napredovanje Crne Gore na putu ka EU.

Pejović je istakao rezultate Vlade i Skupštine u prethodnom periodu, uz naglasak na one ostvarene u oblasti pravosuđa.

– Imenovanje nosilaca ključnih pravosudnih funkcija, čime je okončano višegodišnje vd stanje, pokazalo je spremnost svih aktera da daju doprinos daljem intenziviranju pristupnih pregovora – kazao je Pejović.

S tim u vezi, Pejović očekuje da će Crna Gora uskoro ispuniti privremena mjerila u oblasti vladavine prava, i u okviru mađarskog predsjedavanja Savjetom EU, otpočeti fazu privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Na kraju svog izlaganja, potpredsjednik Skupštine pozvao je kolege da aktivno učestvuju u raspravi, izražavajući očekivanje da će POSP naredna dva dana biti vrijedan forum za razmjenu stavova o postignutim rezultatima Crne Gore u procesu pregovora, ali i izazovima sa kojima se suočava u cilju ispunjavanja obaveza.

Prvi radni dan obilježila je rasprava na temu trenutnog stanja u pristupnim pregovorima Crne Gore sa EU, u prisustvu predstavnika Vlade Crne Gore, Savjeta EU, Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove. Takođe, poslanci su razmijenili mišljenja u vezi sa pitanjima iz oblasti vladavine prava, sa fokusom na imenovanja u pravosuđu i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Poslanicima Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta ključne novine u oblasti procesa pristupanja, predstavili su Predrag Zenović, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Mišel Denef, predsjednica Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije (KOELA), Kirsi Pekuri, iz Političke jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR) i Klajv Rambold, viši savjetnik za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove.

Pohvaljeni su rezultati koje je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu, te poslate ohrabrujuće poruke za nastavak reformi, prije svega u oblasti vladavine prava, u cilju usvajanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u procesu pristupanja (IBAR). Uz različite ocjene o ostvarenom na polju reformi u oblasti vladavine prava, na sastanku je istaknuto da proces evropskih integracija treba da predstavlja objektivni presjek stanja unutrašnjih prilika, uz očekivanje preventivnog djelovanja političkih aktera kada je to neophodno, a sve u cilju očuvanja evropskih vrijednosti i ispunjavanja glavnog vanjskopolitičkog cilja, oličenog u članstvu Crne Gore u EU.

Rad Parlamentarnog odbora biće nastavljen sjutra raspravom na temu slobode medija i borbe protiv stranog miješanja i dezinformacija, te izjašnjenjem poslanika o predlogu zajedničke deklaracije i preporuka.

Autor:radiotitograd.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content