Zavisi od opreme i namjene: Ko će sve biti u obavezi da polaže ispit za upravljanje dronom

Radio Titograd

10.04.2024, 07:55h

2 min

Foto:Pixabay

 

Nakon što je objavljeno da će od 1. jula svaki pilot drona, morati da polaže online teorijski ispit redakciji CdM-a obratilo se više čitalaca sa pitanjem da li će to morati da urade i vlasnici malih dronova čija je masa manja od 250 grama. Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo ACV su pojasnili da to zavisi od načina na koji je opremljen dron, te ako se izvode operacije unutar posebne kategorije.

“Ukoliko je masa bespilotnog vazduhoplova, drona, manja od 250 g (privatno izrađen ili klase C0), a bespilotni vazduhoplov je opremljen senzorima za prikupljanje ličnih podataka, potrebna je registracija bespilotnog vazduhoplova i pilot mora biti upoznat sa korisničkim priručnikom”, kazala je CdM-u Ana Đurović Nadzornik I za vazdušne operacije ACV-a.

Prema njenim riječima obavezu registracije i polaganja online teorijskog ispita imaju operatori odnosno piloti kada nezavisno od mase bespilotnog vazduhoplova, izvode operacije unutar posebne kategorije.

“Posebna kategorija predstavlja operacije srednjeg rizika za koju je potrebno dobiti odobrenje Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Operacije ulaze u posebnu kategoriju ukoliko nije ispunjen jedan ili više zahtjeva koji su propisani za otvorenu kategoriju (kategorija sa najmanjim rizikom), kao na primjer: vršenje operacija na visinama većim od 120m, letjenje na udaljenostima manjim od propisanih sigurnih udaljenosti itd”, pojasnila je Đurović za CdM.

Od 1. jula počinje primjena novog pravilnika kojim se preuzima evropska regulativa, a po kojem će se registracija za vožnju drona vršiti putem interneta.

U Crnoj Gori svako fizičko i pravno lice koje je registrovano kao operator bespilotnog vazduhoplova može da upravlja dronom.

Ranije je iz ACV-a saopšteno da za operacije manjeg rizika, odnosno za kategorije A i B, pilot mora imati navršenih 16 godina, dok za operacije većeg rizika, odnosno za kategorije C i D, mora biti punoljetan.

U pravilniku koji stupa na snagu 1. jula za kategorije A i B nije potrebno polaganje ispita niti odobrenje, za kategoriju C je potrebno polaganje ispita dok je za kategoriju D potrebno i polaganje ispita i odobrenje ACV-a.

Kazne za prekršaje su propisane Zakonom o vazdušnom saobraćaju, i kreću se u iznosu od 500 do 2.000 eura.

Stupanjem na snagu novog pravilnika, biće uspostavljene geografske zone u kojima će biti zabranjeno ili ograničeno letjenje.

Geografske zone biće objavljene i svaki pilot bespilotnog vazduhoplova imaće informaciju na kojim lokacijama i u kojem vremenskom periodu su operacije ograničene ili zabranjene u tim zonama.

A.O.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content