Zašto mladi biraju studiranje u Crnoj Gori: Ključni razlozi i motivacije

Radio Titograd

07.07.2024, 14:22h

3 min

Naše istraživanje o motivacijama mladih za studiranje u Crnoj Gori otkrilo je da su finansije i porodica glavni razlozi za donošenje ove odluke. Iako postoji širok spektar razloga koji utiču na odluku o mjestu studiranja, finansijske mogućnosti i blizina porodice se ističu kao dominantni faktori.

Finansijski aspekt igra ključnu ulogu u donošenju odluka o studiranju. Troškovi studiranja u inostranstvu mogu biti izuzetno visoki, uključujući školarine, smještaj, hranu i druge životne troškove. Za mnoge porodice u Crnoj Gori, ovi troškovi su jednostavno preveliki teret. S druge strane, studiranje u domovini često nudi pristupačnije opcije, sa nižim školarinama i mogućnošću boravka kod kuće, što značajno smanjuje ukupne troškove obrazovanja. Naše istraživanje pokazuje da veliki broj studenata i njihovih porodica jednostavno ne može priuštiti obrazovanje u inostranstvu, što čini lokalne univerzitete atraktivnijom opcijom.

Blizina porodice je drugi ključni faktor koji se izdvojio u našem istraživanju. Porodica predstavlja emocionalnu i praktičnu podršku koja je nezamjenjiva, posebno u periodima stresa i prilagođavanja na fakultetski život. Mnogi studenti ističu da im je lakše nositi se sa akademskim obavezama kada znaju da su blizu svojih najbližih. Takođe, porodice često mogu pružiti pomoć u svakodnevnim situacijama, što omogućava studentima da se fokusiraju na svoje obrazovanje.

Studiranje u Crnoj Gori takođe nudi osjećaj pripadnosti i kontinuiteta. Mnogi mladi ljudi žele da ostanu u svom okruženju, među ljudima i kulturom koju dobro poznaju. Ovo im daje osjećaj sigurnosti i stabilnosti, što je izuzetno važno tokom izazovnih godina studija. Ostajući u Crnoj Gori, studenti mogu održavati svoje socijalne mreže, prijateljstva i veze koje su razvijali tokom srednjoškolskih dana, što doprinosi osjećaju podrške i zajedništva.

Osim finansijskih i porodičnih razloga, važan motiv za studiranje u Crnoj Gori je i kvalitet obrazovanja. Crnogorski univerziteti i fakulteti nude širok spektar programa i usluga koje zadovoljavaju visoke standarde obrazovanja. Mnogi profesori su priznati stručnjaci u svojim oblastima, a mogućnosti za istraživački rad, prakse i druge akademske aktivnosti su sveprisutne. Studenti imaju priliku da steknu kvalitetno obrazovanje koje ih priprema za tržište rada, bilo u Crnoj Gori ili inostranstvu.

U našem intervjuu sa Bojanom Mališić, koordinatorkom Kancelarije za međunarodnu saradnju i studentkinjom doktorskih studija na UDG-u, možete pročitati koje su prednosti studiranja u Crnoj Gori. Ona ističe kvalitet obrazovnog sistema i mogućnosti za međunarodnu razmenu kao ključne benefite za studente.

Univerzitet Donja Gorica: Lider u inovativnom obrazovanju i međunarodnoj saradnji – razgovor sa Bojanom Mališić

 

Naše istraživanje takođe je pokazalo da je značajan broj mladih privučen mogućnostima umrežavanja i stvaranja profesionalnih veza unutar Crne Gore. Studenti koji ostaju u svojoj domovini često imaju bolji pristup lokalnim kompanijama, stručnim organizacijama i mogućnostima za prakse i zapošljavanje, što može biti ključno za njihovu buduću karijeru. Mnoge kompanije u Crnoj Gori traže mlade talente i nude programe stažiranja i zapošljavanja koji su dostupni studentima i diplomcima iz lokalnih univerziteta.

Pored toga, naše istraživanje je pokazalo da mnogi studenti cijene priliku da doprinesu svojoj zajednici kroz različite inicijative i projekte. Studiranje u Crnoj Gori omogućava im da se aktivno uključe u društveni i ekonomski život svoje zemlje, što dodatno jača njihov osjećaj pripadnosti i odgovornosti.

Zaključak je da su glavni razlozi za studiranje u Crnoj Gori finansijske mogućnosti i blizina porodice, ali i osjećaj pripadnosti, kvalitet obrazovanja i želja za doprinosom lokalnoj zajednici igraju značajnu ulogu. Odluka o studiranju je kompleksna i individualna, ali za mnoge studente u Crnoj Gori, ove motivacije su ključne u njihovom izboru da ostanu i studiraju u svojoj domovini. Studiranje u Crnoj Gori pruža brojne prilike za lični i profesionalni razvoj, omogućava studentima da ostanu blizu svojih najmilijih i doprinosi jačanju lokalne zajednice. Mladima se tako pruža prilika da izgrade čvrste temelje za svoju budućnost, dok istovremeno doprinose prosperitetu svoje zemlje.

Poslušajte iskustvo studentkinje hemije Nede Gačić, koja studira u Novom Sadu, u našem podcastu, gde diskutuje o svojim studijama, izazovima i budućim planovima.

Put ka nauci: Neda Gačić o studiranju hemije u Novom Sadu

Autor: Kreže M./radiotitograd.me

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:27h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:17h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:14h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:11h

Sport, Titogradske vijesti, top2,

05:07h

Sport, Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 18:46h

Sport, Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 18:43h

Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 18:38h

Skip to content