VELIKA BRITANIJA Kemp: Politički kompromis treba tražiti u parlamentu

Radio Titograd

27.07.2019, 00:00h

2 min

Foto: pixabay.com

 

Pravi napredak i reforme proizilaze samo kroz razgovor unutar državnih struktura i institucija, ocijenila je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp.

Ona je u intervjuu za „Dan“ pozvala političke partije da pokušaju da dođu do kompromisa u parlamentu i riješe aktuelnu političku situaciju.

“Političari u Crnoj Gori s kojima razgovaram prepoznaju potrebu za odgovorom na međunarodne preporuke u vezi s poboljšanjem uslova održavanja budućih izbora kroz reformu postojećeg izbornog zakonodavstva (preporuke ODIHR-a), u cilju izgradnje povjerenja građana u izborni proces, odnosno povjerenja političkih subjekata u rezultat izbora”, rekla je Kemp.

Ona je kazala da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da podržava reforme u Crnoj Gori ne samo što će doprinijeti jačanju sigurnosti i stabilnosti, već i zato što su ključne za proces integracija u EU.

Kemp je rekla da pažljivo prati promjene u upravljačkim strukturama i postignuća DIK-a, ASK i RTCG.

Ona je ocijenila da je efektivno i nepristrasno upravljanje ovim institucijama važno za zaštitu i promovisanje osnovnih prava, dobre prakse upravljanja i demokratske izbore u Crnoj Gori.

“Svaki korak Crne Gore i političara ka jačanju demokratije, vladavine prava, borbi protiv korupcije i ozbiljnog organizovanog kriminala je napredak u smislu poboljšanja kvaliteta života i poslovne sredine, i izgradnje bolje budućnosti za sve”, rekla je Kemp.

Ona smatra da te korake treba da predvodi Skupština, u skladu s Ustavom i principima vladavine prava.

“Bojkot ima negativan efekat na funkcionalnost Skupštine Crne Gore, koji se odražava i na proces reformi. Od novembra 2016. godine, kvalitet rada Skupštine i naročito njenih kontrolnih funkcija je vidno opao”, ocijenila je Kemp.

Prema njenim riječima, u nedostatku kritičnog promišljanja, dobre parlamentarne debate su u nestajanju.

“Bez opozicije u Skupštini, izvršna vlast se ne može pozvati na odgovornost, što je neophodno za funkcionalnu demokratiju”, kazala je Kemp.

Ona smatra da je potrebno posvetiti pažnju i fundamentalnim pitanjima poput Zakona o medijima i imunitetu poslanika. 

 

 

Izvor:Mina

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content