U julu preko 600 saobraćajnih nesreća, glavni uzroci brzina i umor

Radio Titograd

26.08.2019, 00:00h

2 min

Nesreća iz jula

Prema zvaničnim podacima Uprave policije, proteklog mjeseca dogodilo se 636 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo pet osoba, 48 je teže povrijeđeno, 239 lakše.

Glavni uzrok udesa su vožnja pod dejstvom alkohola, neprilagođena brzina, nepoštovanje prvenstva prolaza, nedozvoljeno preticanje kao i vožnja u stanju povećanog umora, smatraju stručnjaci. Načelnik Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Dragan Gorović kazao je da saobraćajna policija u kontinuitetu sprovodi preventivne tako i represivne mjere i radnje radi održanja povoljnog stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Tokom jula poginulo pet osoba u saobraćaju, 48 teže povrijeđeno Tokom jula poginulo pet osoba u saobraćaju, 48 teže povrijeđeno
“Upravo su brojne aktivnosti policije značajno doprinijele da smrtnost na crnogorskim drumovima, kao posljedica saobraćajnih nezgoda, u posljednjih deset godina bude smanjena za 50 odsto”, kaže Gorović.

HELIKOPTER

Kako je dodao, Uprava policije desetu godinu zaredom realizuje Operativnu akciju „Helikopter“, čiji je cilj unapređenje bezbjednijeg odvijanja drumskog saobraćaja i pružanja podrške iz vazduha saobraćajnim patrolama na putnim pravcima, kao i ukupne bezbjednosti tokom ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori.

“Akcija se realizuje od početka juna i sprovodiće se do kraja ljetnje turističke sezone, u skladu sa planom Štaba Operativne akcije „Ljeto 2019“ i realnim potrebama. U okviru kampanje bezbjednosti u saobraćaju tokom ljetnje turističke sezone, službenici Uprave policije su kroz edukativno-promotivne flajere, osim dobrodošlice turistima koji dolaze u Crnu Goru, ukazali na eventualne bezbjednosne rizike u saobraćaju.

Tokom kampanje je turistima – vozačima motornih vozila na graničnim prelazima, prilikom ulaska u Crnu Goru, podijeljeno 220.000 komada flajera na crnogorskom, engleskom i albanskom jeziku”, kazao je Gorović.

On je apelovao na vozače i ostale učesnike u saobraćaju da odgovornim odnosom, prvenstveno prema sebi, svojoj porodici i prijateljima, doprinose ličnoj i opštoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda na našim drumovima.

“Odgovornim odnosom svi zajedno doprinosimo čuvanju ljudskih života na putevima. Takođe, napominjem da će policija nastaviti sa pojačanim prvenstveno preventivnim aktivnostima u narednom periodu u cilju povećanja stepena bezbjednosti svih učesnika u drumskom saobraćaju”, zaključio je Gorović.

ŽMIGAVAC

I vještak saobraćajne struke Vladeta Radović stava je da su glavni uzročnici nezgoda premor vozača i neprilagođena brzina.

“Imamo povećan broj vozila na magistralnim putevima, s obzirom na špic sezone, visoke temperature koje utiču na zamor vozača i sigurnost upravljanja vozilom. Međutim, dominantan uticaj na povećanje nezgoda i bezbjednost saobraćaja imaju vozači koji se suprotno ograničenjima kreću velikim brzinom”, kazao je Radović.

Kod motociklista glavni uzrok je brzina kretanja jer se obično kreću većom brzinom od propisane i često mijenjaju pravac kretanja bez davanja – upotrebe signalizacije kao bitnog elementa za bezbjednost saobraćaja, upozorava Radović.

 

 

 

Izvor: Pobjeda

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content