U depou Višeg suda u Podgorici tri i po tone droge

Radio Titograd

17.08.2019, 00:00h

2 min

U depou Višeg suda u Podgorici nalazi se oko tri i po tone droge oduzete tokom vođenja krivičnih postupaka, saopštila je za Pobjedu savjetnica za odnose sa javnošću ovog suda Aida Muzurović.

Ona pojašnjava da su u pitanju narkotici oduzeti u više policijskih akcija, a koji se do okončanja pravosnažnosti presude drže u ovim skladištima, nakon čega se uništavaju. U depou su različite vrste zaplijenjene droge, najviše je marihuane i skanka.

Nakon što se završi vještačenje vrste i količine droge u Forenzičkom centru u Danilovgradu, ona se dostavlja Višem državnom tužilaštvu i uredno skladišti u posebnu prostoriju koja je opremljena sefom i vitrinama koje su, iz bezbjednosnih razloga, zaključane.

Nakon podizanja optužnice u predmetima protiv okrivljenih za šverc droge, zaplijenjeni narkotici se iz zgrade tužilaštva prenose u skladište Višeg suda gdje se čuvaju do okončanja postupka i pravosnažnosti presude. Prostor u kojem se oduzeta droga skladišti svakodnevno se kontroliše i strogo je zabranjen ulaz osobama koje za to nemaju ovlašćenje.

Zakon pruža mogućnost da organ koji vodi postupak odluči da se i prije pravosnažnosti presude uništi droga koje se zbog svojih svojstava ne može skladištiti duže vrijeme. Uništavanje narkotika obavlja se pod nadzorom komisije koja je formirana za tu svrhu, a nakon što se uzorci droga prethodno zaštite.

Ipak, u većini slučajeva zaplijenjena droga se uništava nakon što se za to steknu uslovi, odnosno nakon što presude postanu pravosnažne. Procedura uništavanja droga nalaže da se obrazuje komisija za uništavanje droge nakon što se dobiju dozvole od Ministarstva zdravlja – Odjeljenja za droge, Agencije za zaštitu životne sredine.

Opojna droga se uništava u prosjeku jednom tokom dvije godine, u zavisnosti od količine oduzete droge na osnovu pravosnažnih presuda tokom godine. Iz Višeg suda u Podgorici je u 2018. zapaljeno gotovo pet tona psihoaktivnih supstanci oduzetih ranijih godina, saopšteno je Pobjedi iz ovog suda. Jedna od većih zapljena kokaina tokom prošle godine u Crnoj Gori bila je u Luci Bar kada su službenici Odsjeka za borbu protiv droge u kontejneru otkrili 38,8 kilograma te vrste narkotika.

Ove godine sredinom avgusta u Tivtu na jedrenjaku „Jadranu“ zaplijenjeno je oko 60 kilograma kokaina, to je rekorna zapljena te vrste narkotika u 2019. Službenici Uprave carina su tada materiju za koju se sumnjalo da je kokain, tačnije 32 pakovanja za koja se prvobitno pretpostavljalo da su teška po jedan kilogram, predali policijskim službenicima Odsjeka za borbu protiv droge radi daljeg postupanja. U izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru za 2018. godinu navodi se da je tokom 2017.oboren rekord u zapljeni narkotika (2,65 tona) i to uglavnom kanabisa iz Albanije.

Prema podacima Uprave policije, od 1. jula prošle godine do 1. jula ove godine zaplijenjeno je 2,9 tona droge. U dokumentu Evropske komisije se navodi da je nedostatak bezbjednog skladišta za čuvanje zaplijenjene droge i dalje je razlog za zabrinutost. Oni ističu da je potrebno uspostaviti jedinstvenu bazu podataka kako bi se prikupljali, analizirali i razmjenjivali svi podaci o zapljenama opojnih droga.

 

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 06:22h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 06:13h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 06:10h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 06:07h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 06:04h

Skip to content