Sarajevo: Deset osoba predato tužilaštvu zbog napada na roditelje djece iz Srbije

Radio Titograd

16.01.2023, 06:58h

3 min

Foto: RFE/RL

Nakon napada na grupu roditelja djece iz Beograda koja učestvuju na Dječjem međunarodnom fudbalskom turniru u Sarajevu, deset osoba je uhapšeno a potom predato Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Naime, napad se dogodio u sarajevskom naselju Ilidža u subotu, 14. januara, kada je jedan od roditelja učesnika turnira iz Beograda povrijeđen nožem.

Policija u Sarajevu je u nedjelju uhapsila šest osoba, nakon što su prethodnog dana uhapšene četiri. Svi se sumnjiče za krivično djelo nasilničko ponašanje, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U Sarajevu je u nedjelju, 15. januara nastavljen Dječiji malonogometni turnir na Ilidži, a ekipa Zvezdare sudjeluje u njemu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Almir Prguda, organizator turnira.

Roditelji djece nijesu željeli govoriti za medije, ali su bili tu i pratili utakmice.

Trener kluba Zvezdara Miloš Nikolić kaže da je većina roditelja bila za to da djeca ostanu i nastave turnir.

– Danas smo pobijedili na dvije utakmice. Razgovarali smo s roditeljima i većina je bila za to da ostanemo. Svi su nam obećali podršku i zaštitu u Sarajevu. Žao nam je što se desilo ovo, nikad ranije nijesmo imali nikakve probleme – kazao je Nikolić za RSE.

Sekretar kluba Zvezdara Ivan Stojimirović je rekao da su odlučili da ostanu zbog djece.

– Povrijeđeni roditelj je dobro, pušten je iz bolnice juče. Ima lakše tjelesne povrede. Napad se desio kad je grupa roditelja izašla sa utakmice sa zastavom Zvezdare ispred hotela. Napala ih je grupa maskiranih osoba. Pokušali su da im uzmu zastavu. Napadači su upotrijebili i suzavac. Oni su potrčali za njima i tad je jedan od roditelja uboden nožem – ispričao je Stojimirović.

Zahvalio se na pomoći i podršci policiji, ministru sporta i policije i gradonačelnici Sarajeva.

– Na drugoj utakmici se čulo ‘Ubij Srbina’, ali to nijesu povezani incidenti. Strašno je što se to čulo, posebno od tako male dece. Mi smo svake godine u Sarajevu i nikad nikakve probleme nijesmo imali – rekao je Stojimirović za RSE.

Iz drugog kluba iz Makarske kaže da su vidjeli šta se desilo i da su sigurni da je riječ o huliganima.

Kažu i da se “Ubij Srbina” čulo od dječaka iz jednog splitskog kluba, ali da su odmah reagovali treneri tog kluba.

– Osjećamo se sigurno uvijek u Sarajevu. Ovo je potez huligana – rekli su treneri kluba Makarska.

Sankcije za klub iz Splita

Organizator turnira je potvrdio da su djeca iz Splita, koja su učestvovala na turniru, vrijeđala dječake iz Srbije.

– Oni će biti sankcionisani i više neće učestvovati. To je prvi put za 15 godina održavanja ovog turnira da se desilo – kazao je Prguda za RSE.

Napad su javno osudili predstavnici kantonalne i gradske vlasti u Sarajevu.

Samir Avdić, ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa kaže kako su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i on u nedjelju, 15.januara obišli povrijeđenog roditelja.

– Otišao sam na Ilidžu i obratio se kompletnoj strukturi, trenerima, dječacima i djevojčicama iz Zvezdare. Izvinio sam im se zbog nemilog događaja i rekao im da su uvijek dobrodošli u Sarajevo. Ovaj nemili događaj ne treba nikad da prekine bilo kakve sportske događaje. Siguran sam da ćemo i dalje kao grad nastaviti s organizacijom i podrškom sportskih događaja u kojima će sudjelovati svi – izjavio je Avdić za Radio Slobodna Evropa.

Istovremeno, u subotu naveče, gradonačelnica Sarajeva je osudila nasilje koje se desilo na međunarodnom dječijem turniru na Ilidži.

– Upravo se nalazim sa gostima koji su napadnuti na Ilidži. Osuđujem nasilje i sigurna sam da će napadači odgovarati za učinjeno. Sarajevo je otvoren grad. Uvijek protiv nepravde i nasilja, bez obzira odakle dolazi. Zaštitnik čovjeka, života i slobode. I večeras dižemo glas protiv nasilja u odbrani čovjeka i ljudskih vrijednosti. Svi naši gosti su dobrodošli. Tako je uvijek bilo i uvijek će biti – napisala je Karić na Fejsbuku.

I predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto je na svom Tviter nalogu saopštio je da očekuje privođenje napadača na goste iz Beograda.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 23:01h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:57h

Sport, top2

25.03.2023. u 22:53h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:06h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:48h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:41h

Skip to content