Prodaja polovnih udžbenika na Trgu nezavisnosti do 10. septembra: Pogledajte koje su cijene

Radio Titograd

29.08.2019, 00:00h

2 min

Iako je prvobitno planirano da prodaja polovnih udžbenika na Trgu nezavisnosti do 1. septembra, Glavni grad je, zbog velikog interesovanja građana, odlučio da se prodaja produži do 10. septembra uveče.

Sa prodavcima na štandovima koji su ispod kolonada na trgu postavljeni 27. avgusta, razgovarali smo o cijenama udžbenika i interesovanju građana za kupovinu.

Kazali su nam da dobro očuvane udžbenike prodaju upola cijene od njihove redovne cijene u knjižarama.

“Knjige za osnovnu školu su od 20 do 45 eura. Za srednju školu su od 30 do 50 eura. Komplete prodajemo sa engleskim jezikom. Imamo i lektire. Građani su zadovoljni”.

Upitani kakva je potražnja mišljenja su oprečna, neki su prodavci zadovoljni, neki pak tvrde da je potražnja bolja bila prošle godine.

“Nadamo se da će ovih dana biti veća potražnja, kraj je mjeseca tako već od prvog septembra, kad građani prime plate, očekujemo bolju prodaju. Problem je isto što se svake godine udžbenici mijenjaju pa ljudi nijesu toliko zainteresovani za polovne knjige”, kazala nam je prodavačica sa standa.

Kao razlog slabije prodaje, takođe, navode prodaju udžbenika preko društvenih mreža.

“Djeca preko društvenih mreža prodaju knjige, a takođe je i organizovana prodaja polovnih udžbenika u Delti smanjila potražnju. Djeca su tamo kroz druženje prodavala”.

Kako kažu, zahvalni su Glavnom gradu što su im izašli u susret i produžili prodaju do 10. septembra.

“U srednjim školama đaci nabavljaju knjige tek od prvog do devetog septembra jer im profesori tek govore naslove knjiga kad školska godina počne”.

Pitali smo građane kako su zadovoljni ponudom i cijenama polovnih udžbenika, svi su saglasni da su zadovoljni.

“Knjige su prilično očuvane i zadovoljna sam. Cijene su pristupačne i mnogo povoljnije nego u knjižarama. Komplet za deveti razred je 50 eura a u knjižarama je 85 eura…”

“ S obzirom na to koliko su nove knjige iz knjižare više mi se isplati da kupim polovne knjige. Ja kao učenik drugog razreda medicinske škole imam i mogućnost da sa naslovom udžbenika, pođem u fotokopirnicu i tamo odštampam udžbenik koji mi treba ukoliko ne mogu u ponudi na štandu da nađem”.

Glavni grad i Sekretarijat za socijalno staranje opredijelili su i ove godine sredstva u iznosu od 125.000,00 eura za dodjelu besplatnih udžbenika podgoričkim prvacima.

Dio sredstava će, kako je saopšteno biti namijenjen za nabavku školskog pribora za osnovce slabijeg materijalnog stanja.

Kompleti knjiga učenicima će biti uručeni na početku nove školske godine.

 

 

Izvor:antenam..net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content