Podrška Zakonu o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja

Radio Titograd

26.04.2024, 10:41h

2 min

Foto:DPS

 

Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja štiti i dograđuje građanski i sekularni karakter države, ocijenjeno je na sastanku poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) sa predstavnicima sa LGBTQ+ organizacija.

Iz DPS je saopšteno da su članice njihovog poslaničkog kluba Aleksandra Vuković-Kuč, Aleksandra Despotović, Drita Llolla, Sonja Milatović i Zoja Bojanić-Lalović razgovarala sa predstavnicima/cama LGBTQ+ organizacija koje djeluju u Crnoj Gori.

Navodi se da je sastanku ispred Crnogorske LGBTIQ asocijacije Kvir Montenegro prisustvovao Balša Dragojević, dok su ispred Asocijacije Spektra prisustvovali/e Jovan Džoli Ulićević, Iskra Đurišić i Aleksa Radonjić.

Ističe se da su poslanice DPS-a podržale Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja koji će se uskoro naći na dnevnom redu Skupštine.

„Ovaj Zakon je naš, koliko i vaš, jer štiti i dograđuje građanski i sekularni karakter države“, rekla je Vuković-Kuč.

Ulićević je, kako se navodi, naglasio je da je, pored ostvarivanja ljudskih prava beneficijera ovoga zakona, upravo i to posljedica njegovog usvajanja.

“Ovaj zakon ima i simboličku ulogu. S jedne strane, ruši predrasudu da je rodna ravnopravnost isključivo žensko pitanje, ali usvajanje ovog zakona predstavlja i otpor paramilitarnim desničarskim strukturama koje djeluju u Crnoj Gori“, smatra Ulićević.

Navodi se da Llolla ukazala na mogućnost da DPS bude jedan od vodećih aktera pri podizanju svijesti opšte javnosti o tom pitanju, sa posebnim fokusom na zdravstveni sistem, koji mora pružiti duboku podršku i jednak pristup zdravstvenoj zaštiti transrodnim osobama i svim građanima i građankama Crne Gore.

„Ako Zakon dođe na dnevni red, jasno i nedvosmisleno ćemo iznijeti svoje stavove, kao i uoči izglasavanja Zakona o životnom partnerstvu istog pola, za koji smatram da je civilizacijski iskorak ove države“, poručila je Milatović.

Na sastnaku je ocijenjenp da je ne samo za evropski put Crne Gore, već i za jačanje njene građanske supstance, krucijalno progresivno parlamentarno i vanparlamentarno djelovanje političkih aktera, a pogotovo u pogledu promovisanja ljudskih prava i sloboda.

“DPS je, u tom duhu, jedina partija koja je zvanično i unisono najavila da će podržati Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređe”, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Izvor:MINA

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content