Penderovski Аukanoviću: Crna Gora je glas razuma u regionu

Radio Titograd

09.07.2019, 00:00h

2 min

Penderovski Аukanoviću: Crna Gora je glas razuma u regionu

Predsjednik Crne Gore Milo Аukanović sastao se tokom samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Penderovskim.

Predsjednik Аukanović čestitao je Penderovskom izbor na funkciju predsjednika Sjeverne Makedonije, ocijenivši da je to jedna u nizu pozitivnih vijesti iz te zemlje i šansa za unapređenje odnosa i dalju saradnju na ostvarivanju zajedničke evropske i evroatlantske perspektive.

“Аukanović je naglasio da su odnosi dvije države na zavidnom nivou i mogu poslužiti kao primjer saradnje koja nije imala zastoja čak ni u vrijeme 90-ih godina. Čestitao je Sjevernoj Makedoniji na postignutom napretku i Prespanskom sporazumu i u tom smislu iskazao punu podršku Crne Gore daljoj integraciji Sjeverne Makedonije”, navedeno je u saopštenju iz Kabineta predsjednika. 

“Crna Gora je država koja dijeli iste strateške ciljeve, članica NATO, i nadamo se da ćete i vi uskoro biti u tom društvu”, kazao je Аukanović.

 

 

On je zaključio da je interes i ZB i EU ujedinjena i konkurentna Evropa.

Predsjednik Sjeverne Makedonije zahvalio je Crnoj Gori za podršku na putu ka EU i NATO.

“Vi ste glas razuma u regionu i vaša podrška nam je veoma značajna”, kazao je Penderovski.

Аukanović i Penderovski razmijenili su mišljenja o evropskoj perpsektivi ZB i neophodnosti podsticaja EU da pitanje proširenja zadrži visoko na agendi.

Sagovornici su ocijenili da Crna Gora i Sjeverna Makedonija izuzetno dobru saradnju mogu osnažiti u oblasti ekonomije.

Tokom razgovora u Sarajevu dogovorena je i skora posjeta predsjednika Аukanovića Sjevernoj Makedoniji, dodaje se u saopštenju.

 

 

 

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content