Pavle “Maden” Bošković u konkurenciji za sportistu godine

Radio Titograd

19.12.2023, 14:13h

4 min

 

Profesionalni Counter Strike 2 igrac, Pavle “Maden” Bošković, ove godine se našao u konkurenciji za nagradu sportiste godine Crne Gore, koju tradicionalno dodjeluje Crnogorski olimpijski komitet.

Pavle je nominovan od strane Saveza elektronskih sportova Crne Gore, a na osnovu brojnih nastupa i vrhunskih rezultata na svjetskim takmičenjima u ovoj godini, iz saveza smatraju da je dvadesetpetogodišnji Bošković zasluzio ovo prestižno priznanje.

Pojavljivanje Esportista u konkurenciji za nagradu sportiste godine je novina za Crnu Goru, ali i za brojne druge zemlje regiona i Svijeta jer je u konkurenciji za ovakvu nagradu u ovoj godini jedino poznat i Letonski profesionalni Counter Strike igrač, Helvijs “Broky” Saukants  koji nastupa za jednu od najboljih ekipa svijeta, Faze clan.

Glasanje za sportistu godine pocinje danas od 12h a traje do 22. decembra do 12h.

Glasati možete putem linka: https://www.cok.me/mne/sportista2023/glasanje.php

Na brojna pitanja u vezi ove teme, odgovorio je sam Bošković, ali i predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore, Filip Šoć.

Kako se osjećaš zbog činjenice da si nominovan kao sportista godine ispred COK-a?

Pa iskreno mnogo sam srećan jer su se trud i rad koji sam ulagao i koji ulažem isplatili i drago mi je da je u Crnoj Gori potencijal esporta prihvaćen i doveden u ravan sa tradicionalnim sportovima. Iznimno mi je drago jer takođe smatram da će ovo dati krila ostalim mladim esportistima da ne odustaju od svoje karijere i da se trud uvijek na kraju isplati.

Koji je za tebe najveći uspjeh u 2023. godini koji si ostvario?

Najveći uspjeh ove godine je osvajanje jednog od najvećih CS GO turnira na svijetu IEM Dallas. Osim toga ostvarili smo značajne plasmane i na drugim velikim turnirima od kojih su pojedini nosili i milionske nagradne fondove. Navešću samo neke od njih : 2. mjesto na IEM COLOGNE 2023, 2. mjesto na Gamers8 2023, 3-4. Mjesto u ESL Pro liga sezona 17, 3. mjesto na CCT Centralna Evropa finale Malta i brojni drugi.

 

Na koji način se po tebi esport i tradicionalni sportovi izjednačavaju i koje su glavne razlike između njih izuzev fizickog napora?

Činjenica je da esport i gejming industrija iz dana u dan rastu i već možemo čuti i da svjetski olimpijski komitet ima komisiju za e sport. Da je u planu da se posle Olimpijskih igara organizuju i esport olimpijske igre. Važno je napomenuti i da se veliki svjetski sportski klubovi već uveliko ostvaruju u esportu kroz otvaranje esport timova i da koriste gejming i esport podjedanko za promociju i zaradu kao i tradicionalne sportove.

Sto se mene lično tiče mi u nšem boot kampu imamo i trenere za igranje kao i trenere za fizičku spremu, teretanu i sve ostale fizičke aktivnosti kao i ostali sportisti. Razlika jeu tome što u esportu profesionalna karijera pocinje nekad i sa 16 godina i traje do 25-26 godine jer do tada refleksi i rad mozga su na najvećem nivou. Naravno da ima profesionalnih esportista i koji igraju i sa 30 pa i više godina, ali njihov nivo takmičenja u tim godinama nikad ne može biti kao u godinama od 16-25.

 

 

Po čemu je esport teži a po cemu lakši po tebi?

Smatram da nema pretjerane razlike između profesionalnog sporta i esporta. U svakom sportu pa i u esportu da bi uspjeli morate prvo voditi računa o fizičkoj spremi kao i psihičkom stanju i uz to ide mnogo odricanja koja su velika, pogotovo u današnje vrijeme kad imate nove izazove iz dana u dan.

 

Eto da na kraju spomenemo i tvoj prelazak iz ENCE-a u Falcons. Do sada se pokazalo da svaki put kada si promijenio tim, tvoji uspjesi i karijera su se kretali uzlaznom putanjom. Ono što vidimo je i sve veće interesovanje Saudijske Arabije za esport. Posle velikog broja fudbalera koji su prešli u Saudijsku ligu sada imamo i esportiste iz Evrope koji idu istim stopama. Možes li prokomentarisati to?

Pa u Ence sam imao jedan lijep period i sigurno sam postigao najveće rezultate u karijeri u ovom periodu koji sam proveo tamo. Lijepo druženje i zaista jedna super organizacija. Sada idemo dalje i iskreno moja očekivanja su da će ovaj novi tim moći da ide i korak dalje.

Izlaskom nove verzije igrice Counter Strike 2 tako dolazi i novi tim pa 2024. godina može donijeti mnogo novih uspjeha. Nadam se osvajanju najvećih svjetskih CS2 turnira u toku naredne godine.

 

Filip Šoć ispred saveza elektronskih sportova Crne Gore, u fokus je stavio Madenov uspjeh ali i ukazao na značaj rada Saveza  i Crnogorskog olimpijskog komiteta koji je SESCG-u pruzio značajnu podršku.

 

“Prvenstveno bih se u moje ime i ime Saveza elektronskih sportova CG zahvalio Olimpijskom komitetu Crne Gore jer su među prvima u Evropi prepoznali potencijal esporta, a sa druge strane zahvalio bih se i Pavlu Boškoviću koji Crnu Goru svuda u svijetu predstavlja na najbolji mogući način i najbolji je ambasador Crne Gore.

Mislim da  smo među prvim državama u svijetu gdje je jedan esportista stao rame uz rame sa tradicionalnim sportistima u izbor za sportistu godine i mislim da je ovo uspjeh svih nas i svega onoga što smo radili zajedno proteklih godina.

Sa jedne strane Saveza, koji je lider u regionu što se tiče esporta i njegovog razvoja i promocije, kao i COK-a koji nam je nesebično svih ovih godina pružao podršku. Na kraju poseban fokus treba staviti I na ono najbitnije – Pavla Boškovića kao jednog od najboljih Counter Strike 2 igrača na svijetu jer je Crnu Goru i Esport promovisao širom svijeta. Zahvaljujući njemu največi svjetski igrači i organizacije su čuli za Crnu Goru, a neki su je već nekoliko puta i posjetili. S toga mislim da u budućnosti možemo očekivati da Crna Gora postane centar esporta i gejminga ne samo u regionu nego i Evropi, jer je možda i jedna od najpoželjnijih lokacija za boot camp i gaming festivale, konferencije i druge povezane industrije.

Već iduće godinu u saradnji sa TO Bar možemo očekivati dvije velike gaming konferencije kao i gaming turnire i OGM Evropske federacije. A za 2025 godinu smo već u pregovorima sa jednim od najvećih CS2 turnira na svijetu, BLASTom kao i Evropskim prvenstvom u svim igricama u saradnji sa Evropskom esport federacijom (EEF) i Svjetskom esport federacijom (IESF)

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content