Nikad nije kasno: 92-godišnja starica krenula u školu

Radio Titograd

22.03.2018, 00:00h

2 min

Nikad nije kasno: 92-godišnja starica krenula u školu

Iako već korača desetom decenijom života, Gulu Sarac (92) iz sjevernog turskog grada Sinopa, odlučila je i pored poodmakle starosti, da nauči da čita i piše, prenosi Anadolija.

Narodni kulturni centar u ovom gradu na Crnom moru, pokrenuo je takozvanu kampanju pismenosti, u okviru koje je u Osnovnoj školi “Gazi” otvoren kurs za čitanje i pisanje, namijenjen ženama koje tokom mladosti nisu imale priliku da steknu osnove obrazovanja.

Ovaj kurs trenutno pohađa osam žena, starosne dobi između 40 i 92 godine, među kojima je i Sarac, najstarija polaznica.

Radosna što može osjetiti ljepotu učionice

Ispred škole okupljeni su brojni građani Sinopa, diveći joj se, dok Sarac uz pomoć štapa ulazi u školsko dvorište. Svojom posvećenošću i voljom za obrazovanjem zadivila je i svoje učitelje koji joj pomažu da savlada čitanje i pisanje. Osim toga, Sarac je žena koja ponajbolje potvrđuje tačnost narodne poslovice da čovjek uči dok je živ.

U razgovoru za Anadoliju, Sarac je istakla kako je još kao dijete izgubila oca i to je bila jedna od prepreka da se upiše u osnovnu školu, a samim tim i da nauči čitati i pisati.

Ipak, ističe kako se nikada nije mogla pomiri s činjenicom da nije savladala čitanje i pisanje, te je čula da postoji jedan ovakav kurs, koji bi joj u tome mogao pomoći. Odmah je, kaže, odlučila da počne.

Želi napisati imena djece i unuka

Iako ima 92 godine, Sarac kaže kako se trudi da pet dana u sedmici dolazi na časove.

“Prije godinu sam izgubila supruga. Moja kćerka je znala koliko želim da savladam čitanje i pisanje. Ona mi je preporučila kurs. Godinama su moja djeca pokušavala da mi pomognu, ali ja nikada nisam išla u školu. Sada pet dana u sedmici dolazim na časove. Drago mi je što se ovaj kurs održava u školskim učionicama, tako da bar danas mogu osjetiti lijepu atmosferu učionice”, poručila je Sarac.

Na pitanje novinara kako teku časovi, Sarac odgovara kako već bez problema može čitati određene tekstove, i da sad ulaže mnogo truda kako bi naučila da piše.

“Već mogu da čitam. Uz Božiju pomoć i zalaganje naših učitelja vrlo brzo ću naučiti i da pišem. Želim napisati imena svoje djece i unuka. Hvala svima koji su nam ovo omogućili”, poručila je Sarac.

 

 

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 14:50h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 14:01h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 13:03h

24.02.2023. u 06:19h

24.02.2023. u 06:19h

Skip to content