Kratkoročne mjere ne mogu zaustaviti inflaciju

Radio Titograd

16.04.2024, 08:08h

< 1 min

Foto: Podaci Monstata

 

Limitiranje cijena osnovnih životnih namirnica nije zaustavilo inflaciju u martu koja je iznosila 0,5%, dok ekonomski analitičar Mirza Mulešković kaže da na inflaciju ne utiču samo cijen hrane i da je u Crnoj Gori izostalo donošenje odluka u cilju borbe protiv rasta cijena.

“Moramo da znamo da na stopu inflacije ne utiče samo cijene hrane i pića, već utiče sve ono što plaćamo, utiče sve ono što kupujemo, tako da ne možemo da posmatramo inflaciju isključivo shodno cijenama hrane i pića u marketima”, navodi Mulešković.

Podaci monstata pokazuju da su cijene proizvoda i usluga lične potrošnje u martu u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 5,5 odsto. Najviše su poskupjele komunalije, rekreacija i kultura.

Na godišnju stopu inflacije, kako navodi Monstat, najviše su uticale cijene hrane 1,53.

“Ono što jeste direktna posljedica ovakve stope inflacije jeste nedonošenje nikakvih odluka u cilju borbe protiv inflacije, jer od kad je počeo problem inflacije u Crnoj Gori mi se sa inflacijom borimo isključivo s akciznim mjerama, to je s mjerama prvo kroz akciju “Stop inflaciji”, sad limitirana cijena i te akcije ne daju rezultate, to je jasno iz prve dvije akcije, iz ove će biti jasno da te akcije daju rezultate isključivo u trenutku dok traju i isključivo na proizvode na koje se odnose”, kazao je Mulešković za TVCG.

Inflacija u Evropskoj uniji je znatno niža nego u Crnoj Gori i spušta se ispod tri odsto.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content