Koncert kamernog dua Marko Simović (violina) i Tatjana Prelević (klavir),

Radio Titograd

28.12.2017, 00:00h

2 min

Manifestaciju “Decembarska umjetnička scena 2017” zatvoriće koncertcrnogorskog kamernog dua u čijem sastavu su Marko Simović (violina) i Tatjana Prelević
(klavir) u petak, 29.decembra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati.Na programu koncerta su djela Sezara Franka (Sonata za violinu i klavir), Edvarda Griga (Sonata za violinu i klavir No. 3) i Ernesta Šosona (Poema Op. 25).Svoje muzičko obrazovanje Marko Simović započinje u Podgorici, u klasi prof. IgoraSimovića. Već sa 15 godina upisuje Muzičku akademiju na Cetinju i diplomira sa najvećomocjenom u klasi prof. Romana Simovića. Kao stipendista Vlade Crne Gore magistrirao je naUniverzitetu u Istočnom Sarajevu, trenutno je na Doktorskim studijama Univerzitetaumetnosti u Novom Sadu. Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod profesora kao što su:Emil Kamilarov, Dina Šnajderman, Irina Jašvili, Florijan Balaž, Sergej Kravčenko,Aleksandar Ostrovsky. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji,Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Njemačkoj i Belgiji. Dobitnik je imnogobrojnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Nastupao je na: Barskom ljetopisu, AMA Perast-u, Nikšić Guitar Festival-u, “Danima Muzike” Herceg Fest, Grad Teatru Budva, u okviru projekta Ministarstva kulture “Crna Gora jedna kulturna adresa”,Tivatskom kulturnom ljetu, festivalu “Esspresivo” na Cetinju, u okviru projekta Ministarstva kulture Republike Makedonije… Profesionalno se bavi i menadžmentom umuzici. Na tom polju ima iza sebe više od 400 uspješno organizovanih orkestarskih,solističkih i koncerata kamerne muzike. U ulozi menadžera sarađuje sa više renomiranihdomaćih i stranih umjetnika, a veliku pažnju posvećuje i zaštiti interesa mladih i perspektivnih crnogorskih muzičara u procesu njihove afirmacije. Do sad je bio angažovan u nekoliko navrata kao menadžer festivalskih orkestara: Kotor Art, AMA Perast, NikšićGuitar Festival, Grad Teatar Budva, a u periodu od 2005-2011. i na organizaciji muzičkog programa u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju. Član je Crnogorskog simfonijskog orkestra, Udruženja kompozitora Crne Gore, potpredsjednik je Sindikata kulture Crne Gore, član Predsjedništva Crnogorske Panevropske unije, predavač na međunarodnom kampu kamerne muzike na Ivanovim koritima,  koncert-majstor jefestivalskog orkestra ,,Operosa“ i kamernog ansambla KIC-a Budo Tomović ,,CREATION“. Od 2003. godine aktivno se bavi pedagoškim radom, kao profesor violine.

Tatjana Prelević je rođena u Titogradu, današnjoj Podgorici, gdje je na Muzičkojakademiji Univerziteta Crne Gore studirala klavir i kasnije započela studije kompozicije uklasi prof. Konstantina Bogina, odnosno prof. Vojina Komadine.Želja za daljim usavršavanjem i razvojem vodi je u Austriju, Italiju i Njemačku gdje je radillia sa umjetnicima i pedagozima kao što su Alfons Kontarski, Helmut Lachemann, Bernd Götzke, Walter Nussbaum… Svoj Konzert Examen završava na Muzičkoj akademiji uHannover-u gdje kasnije ostaje da predaje kamernu muziku. Dobitnik je najvećih evropskih priznanja na tom području. Kao kompozitor sarađuje sa velikim brojem solista iansambala, a njene kompozicije izdaje renomirana izdavačka kuća "Furore Verlag". Osnivač je različitih organizacija i portala koji se bave produbljivanjem kulturno političkih kontakata između Crne Gore i mnogih evropskih zemlja sa akcentom na SR Njemačku. U okviru tih stremljenja zajedno sa svojim kolegama violinistom Markom Simovićem i violončelistom Vladimirom Drobnjakom osniva klavirski trio "Luminis" koji je u posljednje dvije godine gostovao u Crnoj Gori i Njemačkoj i napravio nekoliko praizvedbi djela savremenih crnogorskih kompozitora. Predavač je na više seminara i majstorskih radionica u zemlji i inostranstvu, a kod nas se ističe Ljetnji kamp za kamernu muziku na Ivanovim koritima, u okviru kojeg se i rodila ideja o osnivanju klavirskog trija LUMINIS. Tatjana Prelević živi i radi u Hannover-u.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.03.2023. u 20:17h

Sport, top2

29.03.2023. u 19:15h

Titogradske vijesti, top1

29.03.2023. u 15:28h

Skip to content