Kako bi i da li bi ravna Zemlja funkcionisala?

Radio Titograd

08.09.2018, 00:00h

2 min

Zamislite samo da je Zemlja ravna ploča. Kako bi i da li bi to uopšte funkcionisalo?

Danas je skoro nemoguće zamisliti da je Zemlja ravna ploča, ali u većem dijelu istorije ljudi su vjerovali da je naša planeta ravna. Ipak, jedna od stvari koju su naši preci zanemarili jeste gravitacija.

Kako bi uopšte gravitacija djelovala na ravnu ploču?

Mnogi čudni efekti na Zemlji bi proistekli iz odnosa ravne ploče i gravitacije. Ova osnovna sila univerzuma bi značajno promijenila “palačinka planetu” na nekoliko nevjerovatnih načina. Prije svega, zapamtite da vas gravitacija Zemlje ne vuče na dolje, već vas vuče ka centru čitave planete. Dakle, ako stojite u samom centru diska, osjetićete gravitaciju, ali što se više odmičete od centra imali biste osjećaj kao da vas nešto konstantno vuče i vraća.

Gravitacija ne bi samo vukla ljude i životinje, takođe bi svu vodu na svijetu povukla ka sredini. Kao rezultat toga, naša planeta bi imala jedan veliki okean na sredini, ostavljajući ivice van okeana suvim. Kopnene životinje bi živjele u tom prstenu oko okeana, oslanjajući se blago ka unutra. Zbog fenomena pod nazivom gravitropizam, koji uzrokuje da biljke usmjeravaju svoje korijenje ka centru gravitacije, svo drveće i grmlje bi se iskrivilo.

Šta bi se onda desilo sa svemirom?

Postoji i pitanje šta se tačno dešava sa svemirom, ako je naša planeta ravna. U poznatom modelu Sunčevog sistema Zemlja je okrugla i orbitira oko Sunca, koje je takođe okruglo. Ali da je Zemlja ravna, ne bi kružila oko Sunca. Umjesto toga, Sunce bi bilo mnogo manje od Zemlje i kretalo bi se, zajedno sa Mjesecom, visoko iznad ploče kao da su privezani za Sjeverni pol – “centar Zemlje”.

Postoji samo jedan problem – šta ih drži tamo gore? Nema poznate sile koja bi mogla levitirati dva nebeska tijela visoko iznad masivnog objekta, pritom održavajući ih u vječitom kružnom kretanju.

Prema klasičnoj karti ravne Zemlje, obod svijeta je zid leda obično nazivan Antarktik, a sam centar je Sjeverni pol. Ideja da se Sunce okreće oko spoljašnjeg okvira može objasniti zašto su dani toliko kratki, a noći tako duge u nekim mjesecima kada biste se približavali arktičkom krugu. Ali to ne objašnjava kako se situacija mijenja za vrijeme druge polovine godine, sa tamnim danima na jugu i vječitim sunčevim zracima na obalama Islanda.

Sve ovo izostavlja činjenicu da satelitska komunikacija ne bi bila moguća na ravnoj Zemlji. Ne bismo mogli lansirati objekte u orbitu ako ni ne znamo koje sile održavaju Sunce i Mjesec. Sateliti bi morali da se izbore sa tim silama kako bi ostali tamo gore. A pošto, zapravo, postoje sateliti u orbiti, moramo doći do zaključka da je Zemlja i dalje okrugla.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 12:27h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 10:43h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

23.09.2023. u 08:49h

Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 08:46h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 08:42h

Skip to content