FILM KOJI SE RAZVIO NAKON 27 GODINA-CRNOGORSKA GITARIJADA 1991 GODINE

Radio Titograd

05.01.2018, 00:00h

2 min

Foto:Pobjednici prve CG GItarijade “Manje od nule “

Te daleke 1991 godine 15 mladih crnogorskih bendova  napunilo je Sportski centar Morača.Godine koje Podgorica i Titograd pamte kao   godine vladavine R’ N ‘R ‘Fotografije koje objavljujemo podsjetiće i najbolje opisati  količinu energije koja je tog trenutka ” prosuta” na bini  za opšte zadovoljstvo prisutnih, bilo je tu bendova i učesnika koji ni zvukom ni žanrom nijesu   trebali biti tu  ali organizator je procjenio da manifestacija treba biti “raznovrsna”

…. ipak   samo se pamte oni koji su   pružili  energiju i čvrstu svirku …Kojoti , Šurde, Gospoda Glembajevi , Excalibur, Ročni mir , Zgrada G, Flert,Fajront, Lideri,Grupa Rupa, Paklena akustika ,Delta,DST,Krivi Toranj, Vatrena srca, Manje od nule, Nik Šreger bend, Noćne ptice…i drugi.

To se čekalo i spremalo u mnogim garažama, podkrovljima, podrumima, pobjeda je obećavala snimanje albuma i na neki način afirmaciju  benda.Svi su  vjerovali da su baš oni “ti ” .

Svjetla su se upalila i sve je prštalo  od rifova , podrške publike koja je došla iz svih krajeva Crne Gore  da bodre svoje drugove iz škole , čulo se tu od bluza, fanka, metala, panka, pa do pop zvuka u revijalnom dijelu kada su nastupili :Knez, Poslednji Vagon,Ponocni expres ,Bojan Bajramović,grupa Luna, Mirko Dragović, Makadam,Ružin trn, Katapult, Don Kihot, Mozak eliminator( kao posebna atrakcija)

Na bini su  se skidale pantalone, lomile klavijature to je bila noć “ispred vremena”.

Pobijedili su  “Manje od nule” fenomenalan bend , drugoplasirani je bio Nik Šreger, treće mjesto  je pripalo bendu “Gospoda Glembajevi”, “Kojoti” su  dobili nagradu za najbolji scenski nastup.(uz veliku pomoć eipe koja se zvala Šurde)

Mnogi su otišli razočarani, noseći sa sobom priču  ma ovo nije realno , ovo je namješteno , ali sad  sa ove  vremenske distance mogu reći  pobjedili su   najbolji,  u tom trenutku bili su  muzički zreli , a ovo ostalo je bila energija koja je morala da traži neko “brušenje”. Na žalost  nije je našla, tih 90-tih je prestigla hiper produkcija  i R'N'R’ je uglavnom zaboravio glavni grad Crne Gore.

Pamtim rečenicu mog prijatelja Roberta Klikovca pjevača grupe Kojoti  kad je na pitanje: “Šta očekuješ od budućnosti ” ?.. rekao  kratko …” Mi smo  generacija bez budućnosti”, tako je zvučalo proročanski, desilo se zaista, ništa nije bilo više nakon te 1991 kao što smo sanjali i očekivali i željeli.

Danas su mnogi učesnici  ove gitarijade poznati, reditelji , medijski radnici , pjevači , neki su  na žalost mladi napustili ovaj svijet , neki si  još uvijek  aktivni  pod istim imenom Gospoda Glembajevi, DST, nose zastavu  naše generacije oko koje smo se svi okupljali , zastavu ljubavi , druzenja i muzike .

Sjećam se  svega  kao da je danas  bilo , bio sam tamo !!!

 

Božo  Bulatović( Excalibur)

Fotografije dobijene ljubaznošću Nika Šregera

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:04h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 11:38h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 10:43h

Skip to content