Evropski parlament nazvao zgradu po simbolu otpora nacizmu – Sofi Šol

Radio Titograd

11.04.2024, 07:49h

< 1 min

Foto: dpa

Evropski parlament (EP) u Briselu odao je počast članici njemačkog pokreta otpora protiv nacizma Sofi Šol, tako što je jednu zgradu nazvao po njoj.

“To je malo priznanje za ono što dugujemo toj evropskoj junakinji”, rekla je u srijedu u Briselu predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola (Metsola).

“Zgrada Sofi Šol je mjesto na kojem će se razvijati ideje i praktikovati demokratija”, dodala je Mecola.

Zgrada je u Ulici Virc 50 u Briselu. Preimenovanje treba ne samo da podsjeća na borbu protiv nacističkog režima i na žrtve, nego i da bude nadahnuće budućim generacijama, naveo je EP.

Odavanje takve počasti inicirao je političar demohrišćanske CDU i predsedavajući Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber (Weber).

“Ja ću Sofi Šol, koja meni jako puno znači, i njenim prijateljima vječito biti veoma zahvalan. Podigli su glas za Evropu kada su skoro svi ostali bili veoma tihi. Oni su istinski junaci naše današnje demokratske Evrope”, rekao je Veber.

Sofi Šol postala je simbol otpora svojim učešćem u “Bijeloj ruži”, grupi studenata koji su pružali otpor nacizmu dijeljenjem letaka i pisanjem grafita protiv represije nacistiškog režima.

Gestapo je pogubio 1943. samo par dana posle hapšenja.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 20:02h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content