DPS: Odbor za međunarodne odnose i iseljenike odbio inicijativu za kosponzorstvo Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Radio Titograd

25.04.2024, 17:31h

2 min

Potpredsjednica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč danas je od Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore tražila da se izjasne na inicijativu za memorijalizaciju, odnosno kosponzorstvo Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kao i da to izjašnjenje bude predstavljeno Vladi sa zahtjevom da se i Vlada izjasni po istom pitanju, s obzirom na to da postoji veliko interesovanje javnosti, saopšteno je iz DPS-a.

Inicijativa potpredsjednice Vuković Kuč, nažalost, nije naišla na podršku članova Odbora, dodaju iz ove stranke.

“Crnogorski parlament je prije dvije godine izglasao Rezoluciju o Srebrenici i ta rezolucija je najbolji i najveći demantij onoga što postoji u javnosti kao uvreženo mišljenje gdje se čak i u Generalnoj skupštini UN želi predstaviti da se tom rezolucijom Srbija i srpski narod na bilo koji način označavaju kao genocidan narod ili genocidna država. U našoj, crnogorskoj rezoluciji, jasno stoji da se iz krivice za genocid izuzimaju svi, pa i srpski, bošnjački, hrvatski i drugi narodi, a kamoli država Srbija, jer znamo da je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine oslobodio državu Srbiju odgovornosti za genocid u Srebrenci, iako je tamo kazano da Srbija nije preduzela neophodne korake za sprečavanje ili eventualno kažnjavanje krivaca”, istakla je Vuković Kuč.

Ona je podsjetila da je, shodno tome, parlament države Srbije 2010. godine izglasao Rezoluciju o zločinima u Srebrenici, gdje se jasno osuđuje zločin, iako on tada nije nazvan genocidom.

“I to 2010. godine, kada još nije uhapšen čovjek koji će biti osuđen, između ostalog, i za genocid u Srebrenici, a to je Ratko Mladić”, istakla je ona.

Na kraju je ocijenila da je odbijanje premijera Spajića da direktno odgovori na pitanje da li će Crna Gora kosponzorisati pomenutu rezoluciju ništa drugo do relativizacija ovog strašnog zločina, te skrenula pažnju članovima odbora da je na njima da otklone sve nejasnoće koje postoje u vezi sa ovim pitanjem i izjašnjenjem po ovom pitanju skinu ljagu sa Crne Gore i prekinu spekulacije u vezi sa njenim daljim određenjem u evroatlantskim integracijama.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content