Da li je nepristojno spavati na podu na aerodromu?

Radio Titograd

20.08.2018, 00:00h

2 min

Prije nekoliko nedjelja, londonskim aerodromom „Stansted“ patroliraju kontrolori koji sprovode novu mjeru – zabranu spavanja unutar terminala! Ukoliko se nekom od putnika to slučajno desi, probudiće ga odmah, pišu britanski mediji.

Terminal za odlaske se tokom noći ponekad i potpuno zatvara za putnike.

Reakcije su podjeljene: neku aplaudiraju ovoj odluci, a neki su zaprepašćeni. 

Na londonskom

Na londonskom „Stanstedu“ ovakvih scena više nema

Iz „Stansteda“ su odluku obrazložili u saopštenju u kojem su naveli da postoje „brojni razlozi zašto se periodično zatvara zgrada terminala noću – radovi na aerodromu u sklopu transformacije u vrijednosti od 600 miliona, kao i omogućavanje čišćenja i drugih priprema za slijedeći dan“.

U saopštenju podsjećaju putnike da ne spavaju na terminalu i da ne stižu na terminal mnogo prije zakazanog leta.

Portparol aerodroma rekao je britanskom Telegrafu da je bilo mnogo putnika koji su ostajali tokom čitave noći na terminalu, pojedini donesu „kamp krevete“, vreće za spavanje i drugu pokretnu opremu za spavanje kako bi izbjegli plaćanje hotela.

Neki dolaze i potpuno opremljeni za

Neki dolaze i potpuno opremljeni za „kvalitetan aerodromski san“

Kako objašnjavaju iz Stansteda, to zna da ometa ostale putnike i osoblje, koji ne mogu od njih da prođu ili da sjednu.

„Postoji veliki broj opcija da se to izbegne, na aerodromu i u blizini postoji smeštaj. Postoji veliki broj hotela kao i opcija preko sajta Airbnb“, kaže portparol aerodroma.

On ističe da spavanje u sedećem položaju ne predstavlja problem, kao i da će se oni putnici kojima je tog dana otkazan ili odložen let, ukoliko im kompanija preko koje putuju ne obezbjedi smeštaj, tretirati drugačije u odnosu na ovo pravilo.

Popularni sajt „Spavanje na aerodromima“ (Sleeping in Airports) sakuplja ocene i izveštaje putnika o aerodromima širom sveta.

Sajt u ovom slučaju piše da mnogi aerodromi nisu zvanično uveli ovu zabranu i da vas neće izbaciti sa terminala, ali će vas pitati zašto niste u hotelu i tražiće vam dokaz da putujete sledećeg dana.

Sa druge strane, ističu na sajtu, postoje aerodromi koji olakšavaju putnicima da se odmore tokom velikih pauza između letova.

Na primjer, prošle godine je Aerodrom „Shipol“ u Amsterdamu postavio krevete na rasklapanje za putnike kojima su letovi otkazani zbog snežnih oluja.

Takođe, mnogi aerodromi u Americi rade slično. Među njima su Majami, bostonski „Logan“, Dalas/Fort Vort i čikaški „O'Her“, navodi Telegraf.

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:15h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 08:37h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:34h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:30h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:26h

Skip to content