Аukanović Tanoku uručio orden: “Doći ću u Podgoricu da vidim evropsku zastavu”

Radio Titograd

03.07.2019, 00:00h

2 min

 

Predsjednik Crne Gore Milo Аukanović primio je poslanika Evropskog parlamenta (EP) i specijalnog izvjestioca Čarlsa Tanoka i tom prilikom mu uručio orden crnogorske zastave prvog stepena u znak poštovanja za sve što je uradio za Crnu Goru tokom mandata specijalnog izvjestioca, saopšteno je iz Kabineta Аukanovića. 

Predsjednik Аukanović iskazao je poštovanje za izuzetno uspješnu saradnju sa poslanikom Tanokom tokom dugog perioda i zahvalio što se i ovih dana u Kolašinu obratio mladim polaznicima diplomatske škole.

On je podsjetio da su godine tokom kojih je Tanok bio izvjestilac za Crnu Goru, bile veoma važne, u kojima smo ostvarivši svoj nacionalni cilj, obnovu nezavisnosti, promovisali svoje strateške prioritete- članstvo u NATO i EU.

“Vi ste bili jedan od najvažnijih partnera u tom procesu i iz prvog plana svjedočili svim našim koracima i uspjesima na tom putu, od vizne liberalizacije, predaje kandidature, početka pregovora, do liderske pozicije u pregovaračkom procesu”, kazao je Аukanović.

Podsjetio je i na snažnu podršku Čarlsa Tanoka tokom procesa prijema u NATO. U tom smislu, zahvalio je Tanoku za važnu i promotersku ulogu evropske perspektive Crne Gore, ali i cijelog Balkana. Uz zahvalnost i za kritičke ocjene, koje smo uvijek doživljavali dobronamjerno, predsjednik je poručio da će i po završetku mandata u EP, Tanok biti prijatelj Crne Gore, navedeno je u saopštenju. 

Dugogodišnji izvjestilac za Crnu Goru kazao je da je odlikovanje za njega velika čast koje će čuvati do kraja života.

Ističući da je u Crnu Goru na početku mandata došao kao prijatelj, u međuvremenu je razvio još veću privrženost i dajući izbalansirane i fer kritike svjedočio napretku Crne Gore.

”Ostvarili ste sjajan napredak u kojem ste Vi imali posebnu ulogu. Crna Gora je od jedne male nezavisne zemlje postala napredna NATO članica, buduća članica EU i faktor stabilnosti na Balkanu”, kazao je Tanok.

 

 

On je naglasio da Crna Gora ima prijatelja u EP, koji moraju razumjeti izazove sa kojima se suočavamo i opstajemo poput pokušaja terorizma 2016. Vaša baklja demokratije, primjer je za region, kazao je Tanok.

Sagovornici su tokom susreta razmijenili mišljenja i o aktuelnim prilikama u EU, sa osvrtom na izbor novih čelnika evropskih institucija.

Predsjednik je iskazao uvjerenje u postojanje magistralnih ciljeva EU, ističući interes da politika proširenja ostane u životu i da ima svoje mjesto u agendi EK.

“Crna Gora ostaje fokusirana na evropsku budućnost i razvoj društva u pravcu modernih evropskih vrijednosti i evropskog kvaliteta života”, kazao je on.

Zbog ostvarenja tog cilja, spremni smo da realizujemo socijalne i ekonomske reforme, nepokolebljivo ćemo raditi u tom smjeru, a uvijek je dragocjeno kada imamo partnera koji nas na to podstiče”, kazao je Аukanović. 

Poslanik Tanok potvrdio je da će i dalje pratiti procese uvjeren da će Crna Gora unijeti novi kvalitet u EU. 

“Doći ću u Podgoricu da vidim evropsku zastavu”, poručio je Tanok. 

Susretu su prisustvovali i ambasadorka UK Alison Kemp i šef delegacije EU Aivo Orav.

 

 

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

13:52h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

09.02.2024. u 19:14h

09.02.2024. u 19:14h

Skip to content