Crna Gora ostaje snažno uz Ukrajinu

Radio Titograd

10.04.2024, 12:44h

< 1 min

Foto:MOD

 

Državni sekretar Ministarstva odbrane Marko Marković sastao se sa ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olegom Gerasimenkom i ponovio da Crna Gora snažno stoji uz Ukrajinu u njenoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i slobodu ukrajinskog naroda.

Kako navode u saopštenju, Marković je kazao da se podrška i solidarnost izražavaju ne samo retorički, već i kroz konkretan politički angažman, kao i finansijski i humanitarni doprinos.

On je najavio da će se Crna Gora uskoro pridružiti Misiji vojne pomoći EU za podršku Ukrajini (EUMAM), što predstavlja još jednu potvrdu naše posvećenosti ovoj zemlji.

Marković je istakao da su na Samitu u Viljnusu saveznice pokazale nedvosmislenu podršku Kijevu na planu evroatlantskih aspiracija, a o čemu svjedoči i uspostavljanje Savjeta NATO – Ukrajina, kao foruma za unapređenje političkog dijaloga i buduće saradnje. Izrazio je očekivanje da će na Samitu u Vašingtonu biti potvrđena poruka da je Ukrajini mjesto u NATO savezu, kada uslovi to omoguće, naglasivši da je okončanje rata u Ukrajini prioritet cjelokupne međunarodne zajednice.

Ambasador Gerasimenko je zahvalio na pomoći i podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini. Na sastanku je zaključeno da je saradnja Crne Gore i Ukrajine, u svjetlu ruske agresije, izuzetno važna, kao i da će Crna Gora nastaviti da, u skladu sa svojim mogućnostima pruža potrebnu pomoć Ukrajini.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content