Borelj najavio sankcije EU protiv Irana; UN: Izrael prekršio međunarodno pravo napadom na iranski konzulat

Radio Titograd

17.04.2024, 07:19h

< 1 min

Foto:Guliver

 

IDF je u bombardovanju juga Libana ubila tri osobe, među kojima je bio komandir Hezbolaha. Grupa nezavisnih eksperata, koje je imenovao Savjet UN za ljudska prava, saopštila je da je Izrael, napadom na iranski konzulat u Damasku, prekršio međunarodno pravo. Sa druge strane, Žozep Borelj najavljuje sankcije EU protiv Irana, a povodom napada na Izrael.

Tenzije između Izraela i Irana ne prestaju

Tenzije između Izraela i Irana i dalje postoje. Izrael tvrdi da će odgovoriti na napad Irana, ali tako da kontraudar ne izazove širi sukob i da ga ne blokiraju SAD. Teheran, s druge strane, ponavlja da ne želi tenzije, ali da će uzvratiti još snažnije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je razgovarao sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem o ”zaoštrenoj” situaciji na Bliskom istoku. Teheran je razgovarao i sa Pekingom i istakao stav da ne želi dalju eskalaciju.

Rojters piše da su se izraelski tenkovi vratili u pojedine oblasti na sjeveru Pojasa Gaze, a koje su napustili prije više nedjelja, dok su avionima izveli vazdušne udare na Rafu.

UN Woman saopštila je da više više od 10.000 žena ubijeno je u Gazi od početka rata Izraela i Hamasa. Među ženama ubijenim na palestinskoj teritoriji je oko 6.000 majki, a 19.000 djece je ostalo siročad, navodi se u izvještaju.

Izrael i dalje nameće nezakonita ograničenja humanitarnoj pomoći za Gazu, saopšteno je iz Kancelarije UN za ljudska prava, uprkos tvrdnjama Izraela i drugih da su ograničenja ublažena.

Više tijela je pronađeno u masovnoj grobnici u bolnici Šifa.

“Deset tijela do sada je izvučeno iz masovne grobnice otkrivene u ponedjeljak u bolnici Šifa u gradu Gazi. Mnoga od njih su žene i djeca”, rekao je direktor Centra za hitne operacije u Gazi Motasem Salah.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

11:08h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:16h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:07h

Titogradske vijesti, top2,

10:04h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 09:12h

Skip to content