Bez vakcine osam hiljada djece

Radio Titograd

10.09.2019, 00:00h

< 1 min

  Foto:pixabay.com

 

Roditelji svakog trećeg djeteta uzrasta od tri godine i dalje odbijaju da ih vakcinišu MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, jer nemaju povjerenja u tu vrstu imunološkog lijeka iako iz zdravstvenih institucija upozoravaju da to može dovesti do pojave opasnih malih boginja.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, više od osam hiljada mališana uzrasta od tri do pet godina nije primilo MMR vakcinu.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić istakao je za „Dan” da svako treće dijete rođeno 2016. godine nije vakcinisano, dok je za mališane starije godinu i dvije obuhvat 85 i 90,3 odsto

“Da bi sva djeca bila zaštićena trebalo bi da bude vakcinisano više od 95 odsto dječje populacije. MMR se daje nakon navršene prve godine života i pred upis u osnovnu školu”, objasnio je Kavarić.

On je rekao da zbog toga pedijatri Doma zdravlja Podgorica svakodnevno odgovaraju na pitanja roditelja i otklanjaju strah, nedomicu i neznanje, naglašavajući im da je vakcinacija najbolji i najefikasniji vid zaštite zdravlja.

“Pedijatri, kao i ostali ljekari i zdravstveni radnici, vakcinišući svoju djecu i unučad daju pozitivan primjer roditeljima da treba vakcinisati dijete. U pedijatrijskoj službi Doma zdravlja od janura 2019. godine do danas je dato oko 3400 doza MMR vakcina”, kazao je Kavarić.

 

 

Izvor:Mina

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content