Bečić i Šaranović prenijeli briselskim zvaničnicima zadovoljstvo rezultatima rada Vlade. Johansen impresionirana

Radio Titograd

08.04.2024, 20:04h

2 min

Zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Aleksa Bečić i Danilo Šaranović, sastali su se u Briselu sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson. Kako se navodi u saopštenju iz Bečićevog Kabineta, snažno su afirmisani predan rad i vidljivi rezultati Vlade i bezbjednosnog sektora na svim poljima, a posebno u borbi protiv organizovanog kriminala, sa fokusom na suzbijanje djelovanja vosokorizičnih OKG i na polju ubrzanja evropskih integracija i dinamiziranja evropskog puta.

Istićući pozitivne trendove u Crnoj Gori, komesarka Johanson je istakla: ,,Impresionirana sam vašim postignućima i moje iskrene čestitke na velikim koracima koje preduzimate. Zaista je sve ovo što ste postigli  impresivno i radujem se posjeti Crnoj Gori na forumu ministara unutrasnjih poslova i pravde EU – Zapadni Balkan, u oktobru. Sve što postižete opravdava da Crna Gora bude domaćin ovako važnog događaja.”

,,Disfunkcionalnost i blokada institucija i evropskih integracija su bili glavna obilježja kada smo preuzimali dužnosti i krenuli sa mandatom nove Vlade. Danas, nakon samo par mjeseci svjedočimo funkcionalnim institucijama, deblokiranom i izuzetno dinamiziranom procesu evropskih integracija, kao i beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kontinuirana hapšenja i procesuiranja do skoro nedodirljivih, razbijanje lanaca krijumčarenja, velike zapljenje, privodjenje pravdi bjegunaca, čišćenje bezbjednosnog sektora i državnih institucija od službenika i funkcionera povezanih sa kriminalom i korupcijom, potvrdjuju odlučnost države da ovim pošastima stane na kraj.

Ovakva postignuća su rezultat odlične saradnje bezbjednosnog sektora, SDT-a i nadležnih tužilaštava, kao i povjerenja i pomoći koju imamo od EUROPOL-a i drugih partnera. Kada svemu prethodnom dodamo i odličan posao koji MUP i druga nadležna ministartsva realizuju na planu ispunjavanja privremenih mjerila i stepenu realizacije na današnji dan onda je potpuno jasno da idemo sigurnim korakom ka dobijanju IBAR-a i nakon toga konačnom zatvaranju pregovaračkih poglavlja. Svi naši kapaciteti su usmjereni ka tim ciljevima”, naglasio je Bečić.

,,Posebno smo ponosni na činjenicu što u ovom istorijskom procesu za Crnu Goru veoma značajnu ulogu ima MUP i koje se prepoznaje kao pozitivan primjer u ispunjavanju obaveza iz EU agende” konstatovao je ministar Šaranović dodajući da će uskoro “granice Crne Gore će biti i granice Evropske Unije”.

Šaranović je istakao odličnu saradnju sa Frontex-om, kao i učešćem Crne Gore u aktivnostima i operacijama EMPACT-a, ukazujući na dodatan napor koji Crna Gora ulaže kada je riječ o migracijama.

Da je ovo krucijalan period za Crnu Goru i za Zapadni Balkan, potvrdila je i Angelina Eichhorst, direktorica za Evropu u EEAS-u na sastanku sa Bečićem i Šaranovićem rekavši: ,,Veoma je važno da radimo sa pouzdanim partnerom, naročito u oblasti bezbjednosti i odbrane i veoma mi je važno da radimo i postižemo rezultate na poljima koje građani Crne Gore žele da vide”, istakla je ona.

Radna posjeta Briselu Bečića i Šaranovića, ministra unutrašnjih poslova se nastavlja sjutra i preksjutra nizom sastanaka, od kojih izdvajamo sastanke sa potpredsjednicima Evropske Komisije, Verom Jurovom i Margaritisom Skinasom, navodi se u saopštenju iz Bečićevog Kabineta.

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content