Hrvatski rekreativac u 34. godini prvi put zaigrao na ATP turniru, pa izbacio trostrukog Grand Slam prvaka

Radio Titograd

15.02.2023, 15:53h

2 min

Hrvat Matija Pecotić je sinoć u 34. godini prvi put zaigrao na ATP turniru i odmah je ubilježio veliku pobjedu.

Pecotić je kroz kvalifikacije uspio ući u glavni žrijeb ATP turnira u Delray Beachu, a u prvom kolu je nakon velikog preokreta savladao čuvenog američkog tenisera Jacka Socka.

Trenutno 784. igrač svijeta je čitavu svoju karijeru proveo igrajući većinom po ITF turnirima, onim najnižeg nivoa svjetskog tenisa, a prethodnih 12 pokušaja da se kroz kvalifikacije probije do ATP nivoa nije mu uspjelo.

Ipak, 13 je bio njegov sretan broj, a u svom prvom nastupu protiv sebe je imao nekadašnjeg osmog tenisera svijeta u pojedinačnoj konkurenciji, osvajača tri Grand Slam titule u parovima, te olimpijskog pobjednika u mješovitim parovima u Riju 2016. godine.

Sock, koji je trenutno 143. teniser svijeta, je bio veliki favorit, a kada je nakon 15 minuta igre poveo sa 4:0, svi su već otpisali Pecotića.

Pecotić je izgubio prvi set sa 6:4, no potom je odigrao nevjerovatno i svoj prvi nastup na ATP turniru začinio i prvom pobjedom jer je naredna dva seta dobio uvjerljivo sa 6:2, 6:2 i prošao u drugo kolo.

Svjetski mediji su odmah krenuli sa hvalospjevima pokušavajući odgovoriti na jednostavno pitanje – ko je, zaboga, Matija Pecotić i kako do sada nije zaigrao ni na jenom turniru?

A odgovor na drugo pitanje se krije u nevjerovatnom životnom putu Pecotića.

Pecotić je rođen u Beogradu 1989. godine i sa samo tri godine je s roditeljima preselio na Maltu. Tamo je počeo trenirati tenis, a nakon završetka srednje škole, odlazi u SAD na koledž Princeton i tamo postaje najbolji igrač u historiji te ustanove, a završio je studij politike i finansija.

Tenis je ozbiljno počeo igrati tek sa 24 godine, a na ATP listu se upisao u oktobru 2013. godine. Igrao je najprije Futures turnire, te pokoji Challenger, a 2016. je prekinuo karijeru zbog povrede.

Nastavio je sa školovanjem 2017. kada je upisao dodatni studij na Harvardu, a rekreativno je igrao ITF turnire uz pokoji nastup u kvalifikacijama za US Open. Diplomirao je na Harvardu 2019. godine, a u slobodno vrijeme je igrao Futurese po SAD-u i osvojio je pet titula.

Korona mu je 2020. prekinula sjajan niz od osam uzastopnih pobjeda na ITF turnirima, a 2021. je nastavio igrati više rekreativno jer se u SAD-u zaposlio kao direktor u jednoj firmi za nekretnine s Floride, vrijedne nekoliko milijardi dolara.

Prošle godine je preko pozivnice igrao u kvalifikacijama za ATP turnire u Umagu i Winston Salemu, no nije uspio proći i činilo se da će mu nastup na velikoj sceni ostati nedosanjani san.

Ipak, snovi su mu se ostvarili – zaigrao je na ATP turniru i upisao pobjedu, a u drugom kolu će igrati protiv Marcosa Girona, 55. tenisera svijeta.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 15:48h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 15:43h

Skip to content